Войната за червените подметки

Моделът на Christian Louboutin

Червените подметки са емблематични за луксозните обувки на Christian Louboutin.

Азбучна истина е, че проследявайки походката на една жена, задължително мъжът вижда подметките и. За екстравагантните червени подметки с дизайнерското величие на Christian Louboutin дамата трябва да плати към 500 долара.

В началото на годината обаче Yves Saint Laurent започнаха да продават собствена серия  - с високи токчета и със същата червена подметка. Отгоре на всичко YSL пусна обувките си със същия дизайн в същите магазини като Louboutin. Bergdorfs, Barneys, Bloomingdales всички предлагат двете марки. Цената за обувки YSL с червена подметка варират от 600 до 800 долара, докато Louboutin са в диапазона 445 - 500. Голямата прилика на обувките и голямата разлика в ценитеим  доведе до голямо объркване сред потребителите на луксозните марки.

След това Louboutin учтиво помолиха, а YSL категорично отказаха да спрат да правят обувки с червени подметки и спорът стигна до Федералния съд на Манхатън във вид на съдебен иск за 1 милион USD и спиране на продажбите на модела на YSL.

В петък правни екипи, представляващи YSL и Christian Louboutin се срещнаха в съда, който трябва да се произнесе по иска. Louboutin технически притежава търговска марка на обувките с червени подметки, но се дебатът тръгна в посока дали червеният цвят на нещо може да бъде защитен с търговска марка.

Според WWD, съдия Виктор Мареро е разгледал множество обувки с червени подметки. Те били донесени и от двете страни в подкрепа на твърденията им. В залата настъпила голяма веселба, когато адвокатът на YSL, Дейвид Бърнстейн, казал че клиентът му е в правото си да използва червения цвят за подметки, тъй както го правят други много преди търговската марка Louboutin. За пример дал кралските особи от Луи XIV насам, и дори Дороти от „Вълшебникът от Оз".

Адвокатите на Louboutin пък твърдят, че ако съдът не се разпореди за спирането на обувките на YSL с червени подметки, "непоправима вреда" ще бъде причинена на Louboutin. Според тях и други дизайнери на обувки ще се ориентират към предлагането на червени подметки на масовия пазар, вече без страх от правни последици.

В крайна сметка съдия Мареро поискал повече време преди да вземе окончателното си решение. И така, сагата продължава ...

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини