Няма да затварят родопските ферми-дават нов гратис за планинсото мляко

Собствениците на малки млечни ферми в Смолянско да бъдат спокойни, нямало да ги затварят и да спират дейността им, увери зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Той се срещна днес в Смолян с представители она млечния бранш в региона, който е силно притеснен от изтичащите срокове за въвеждане на европейски изисквания.

Мини фермите и след 1 януари догодина ще могат да си продават млякото, защото ще искаме нов срок за покриване на европейските изисквания, каза след среща с производителите от региона заместникът на Найденов.

 България ще поиска от Брюксел продължаване на гратисните срокове специално за фермерите от планинските райони.

Преобладаваща част от суровото мляко, изкупувано в мандрите в областта е получено именно в малки семейни стопанства с по няколко крави, които не отговарят на европейските стандарти за брой на животните и изисквания за сградите, посочват млекопроизводители.

Ферми нямало да се затварят, животновъдите пък не трябвало гледат на предписанията на ветеринарните служби като заплаха.

Според представители на сдружение „Планинско мляко” пък, голяма част от животновъдите в областта са принудени да продават кравите си след получаването на предписания от ветеринарите, че фермите им не са по евростандарт.

Земеделското министерство е направило предложение към Програмата за развитие на селските, райони българското родопско говедо да се включи  в списъка на защитените породи.

 Димитров  обеща и проверки на фермерите, които не са съгласни и оспорват наложени санкции за земеделските субсидии.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини