Имаме ли нужда от още един зимен курорт?

Мега проектът е стопиран,скандалите около него доведоха в началото на юли и проверка от Европейската комисия

Проектът за 217 километра писти от най-високия връх в Родопите – Перелик, е замразен. Засега в плановете фигурира само един 700-метров влек.

Най-голямата мечта на Кирил Асенов е да си има луксозен зимен курорт. Най-много се засяга, когато във форумите го нарекат дребен смолянски далавераджия. Затова първо показва фабриката си за пластмасови елементи с 400 работници. В офиса на завода е макетът на мечтата му.

„Бедността не е порок, но не е и добродетел. Това, което се опитваме да направим е да докараме хора, които имат дебели портфейли и те да си оставят парите тук”, каза Кирил Асенов, директор на „Перелик” АД.

Идеята е скъпият зимен курорт да стартира с 3 лифта. Никой от тях няма да тръгва от най-близките села. Аргументът е, че в тях няма туристическа база.
„Предлагат се кочини, които са евтини. 10 лв. нощувка, 5 лв. нощувка, което не е туризъм, това не прави икономика. Никой човек не си е купил нова кола на лизинг, щото има къща с 20 легла”, каза Кирил Асенов.

Засегнатите категорично го опровергават.

В село Солища 60 от 100-те къщи са обновени. Леглата са 150 и ще растат.
„Тези села - Солища, Стикъл, Гела, Стойките - те са бисерите на този проект”, смята Марко Шарков, председател на горовладелска кооперация „Карлък”.
Затова и жителите искат държавата да поддържа инфраструктура не като за 50 жители, а като за 600 гости.
За проекта „Перелик” са набавени над 2000 декара горски фонд чрез замяна, осъществена преди 5 години. Оттогава не спират протестите на местните хора, които имат претенции към земите.

Конфликтът е най-остър в подножието на Перелик, където Асенов иска да прави възстановка на лифт, задвижван от парна машина. Двете сгради там са постройка на Асенов и параклис.
„Къщата на мечките" на бизнесмена се води селскостопанска постройка, но един път в годината е сцена на джаз фестивал. За нея са подавани сигнали за незаконно строителство.

"Къщата на мечките" на самия връх Перелик веднъж годишно е и лятна сцена за джаз.

„Ако имаше нещо незаконно, ние щяхме да бъдем арестувани сигурно. Щяхме да гнием в затвора - но ние не сме направили нищо незаконно и няма от какво да се притесняваме”, категоричен е Кирил Асенов.
Областната управа и община поддържат проекта.
„Така в много близко бъдеще да почне е много голяма химера. Но проектът трябва да почне”, каза Стефан Стайков, областен управител на Смолян.
В момента Асенов обжалва отказа на екоминистъра да се строи парния влек. Миналия месец Върховният административен съд отложи делото за след изборите.

БТВ

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини