Скоро в Париж законът ще позволи на жените да носят... панталони

Жените в Париж скоро вече няма да престъпват закона, когато носят панталони, след като една от френските сенатори обяви, че 200-годишна забрана, свързана с това обелекло, трябва да бъде технически отменена, съобщи изданието "Телеграф".

Странното ограничение датира от 1799 г. и е въведено от тогавашния началник на полицията във френската столица. В текста на забраната се твърди, че всяка жена, която иска да се "облича като мъж", трябва да получи специално разрешение от полицията и да предостави медицинско основание, за да показва краката си.

Ако трябва да се направи сравнение с дрес кода в други ислямски страни като Судан например, ненамесата в личното пространство във френската столица е много по-силно погазена.

"Открих тази заповед тази година и бях изумена", казва Маривон Блондин - френски сенатор, която миналия месец внесе в сената предложение забраната най-накрая да бъде официално отменена и се надява скоро то да бъде одобрено.

Забраната, въведена малко след Революцията, все още е в сила, въпреки добавката във Френската конституция от 1946, в която се твърди, че "законът гарантира на жените равни права с мъжете във всички сфери".

През 1892 г. забраната е леко смекчена, благодарение на изменение, в което се казва, че панталоните са позволени, когато "жената държи юздите на кон".

17 години по-късно текстът се разводнява още повече, добавяйки клауза, според която жените да носят панталони в случай, че жената се вози на или управлява велосипед.

Паралелно с глобалното движение за равенство между половете през 1969 година съветът на Париж отправя към ръководителя на полицията в града молба да отмени постановлението. Той обаче отвръща, че е неразумно да се променят текстове, които могат да се обърнат вследствие на предвидени или непредвидени вариации в модните течения.

През 1972 г. бившият правен министър Мишел Алио-Мари - тогава още депутат, спечелва почитатели, като влиза в сградата на Националната асамблея със забранените одежди. Когато е спряна от съдия-изпълнител тя казва: "Ако панталоните ми ви смущават, ще ги сваля на мига."

Правилото отдавна е в противоречие със закона, който прави жените и мъжете равни пред Френската конституция от 1946 г. Имайки предвид, че жените - полицаи в Париж носят панталони, то всички те също нарушават закона.

Миналата година Съветът на Париж се опита да изтрие текста, но началството на полицията там заяви, че той вече е "правна археология" и не представлява приоритет.

Президентът Никола Саркози обеща, че ще отдели специално време в парламента за преразглеждане на стари френски закони, които трябва да бъдат отменени.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини