Благоустрояват най- „очукания” квартал на Смолян

Кметът удари шампанското, багерът копна символично, а децата веднага наскачаха, зажаднели за свой кът за лудории.

Детски площадки, тротоари, паркови зони с декоративни и вечнозелени дървета и  храсти, както и нов асфалт ще имат жителите на един от най-олющените жилищни  комплекси в родопския град. Десетките блокове са населени предимно със ромски и социално слаби семейства, а до скоро бреговете на близката река Черна бяха сборище на плъхове в множеството порутени бараки.

Първият етап на големия проект за Благоустрояване на уличната мрежа, кварталната среда и подобряване на условията за обществен отдих в Смолян започна с три блока  в ж.к.”Прогреси”в кв. Устово.

Проектът стартира официално с първа копка на багера върху отдавна заличена от времето детска площадка, край която са останали само бетонните бордюри.

 Кметът Дора Янкова поздрави хората от квартала, а веднага след машината, хлапетата наскачаха в разровената пръст.

„Моля ви да изтърпите шума от машините и калта през следващите два месеца, тук живеят хората с най-малък портфейл и искаме да направиш уютна и човешка среда”, увери Янкова.

До два месеца работите трябва да бъдат завършени, но от асеновградската

фирма изпълнител „Запрянови 03” ООД обещаха, детските площадки да са готови до 15 септември.

В едната, с площ 371 кв.м, заедно ще могат да играят деца от 3 до 12 г., а  другата с площ 84кв.м., ще бъде пригодена само за най-малките до 3г.

Вертикалната планировка на пространството пред трите блока е част от проект за благоустрояване на градската мрежа, безвъзмездно финансиран  по Оперативна програма „Регионално развитие” с 4.7млн.лв. и около 60хил.лв. от община Смолян.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини