Великобритания може да блокира социалните мрежи?

Идеята е да се затрудни самоорганизирането на хулиганите, но това поставя въпроси за гражданските свободи. На снимката - безредиците в Бимингам. Сн.: http://ivomirchev.com/

Стремейки се да попречи на бъдещи насилия при безредици, правителството на Великобритания обмисля да затвори социални мрежи като Twitter и Facebook по време на социални вълнения, но тази мярка тип „твърда ръка" вече бе разкритикувана.

Социални мрежи и услуги като приложението BlackBerry Messenger бяха използвани от някои метежници за общуване, което накара премиерът Дейвид Камерън да предложи миналия четвъртък блокиране на комуникацията между хората през тези уеб сайтове и услуги, „когато знаем, че те заговорничат за насилствени действия."

Подходът е подобен на мерките, предприети от правителствата на Египет и Тунис, които ограничиха интернет достъпа и услугите, за да потушат анти-правителствените демонстрации.

„Никой не вярва, че правителството е сериозно, казва Джим Килок, изпълнителен директор на Open Rights Group, организация за технологично следене с идеална цел. - Ясно е, че Twitter, BlackBerry и други инструменти се ползват и за добри цели, и за злини."

Популярността на BlackBerry сред британските младежи е предизвикана от нейната програма Messenger, програма за криптиран чат, която позволява на потребителите да пращат съобщения без такса. Тази програма бе порицана, защото позволява на младежите бързо да се групират в някои предградия на Лондон и други градове в страната, за да извършват погроми и палежи в началото на миналата седмица.

Поне 11 човека бяха задържани и обвинени, заради опитите си да организират насилия чрез Facebook, твърдят от BBC. Някои от тях са обвинени, че са участвали в безредиците, за което са се похвалили в Twitter.

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей каза, че смята да се срещне с официални представители на Facebook, Twitter иRIM, за да обсъди как компаниите могат да работят с полицията.

Говорителят на британското МВР каза още, че министерството не предлага да се затворят социалните мрежи, тъй като това е „нереалистично". „Има голям брой хора, които не са метежници и това би имало огромни последици за бизнеса като цяло", каза тя.

Въпреки че МВР изглежда смята да отстъпи от исканията на Камерън, някои членове на Консервативната партия поддържат по-твърдия подход.

Луиз Менш, британска депутатка консерватор, написа в Twitter, че „ние всички бихме преживели, ако затворят Twitter за кратко по време на големи безредици".

„Социалните медии не са толкова важни колкото гара, път или автобусна услуга", „туитва" тя. - Не се притесняваме, ако полицията временно затвори това."

Но затварянето на услуга наказва и хора, които не са направили нищо лошо, казва Катрин Уин, експерт по личната неприкосновеност и старши съдружник в Pinsent Masons, правна кантора. Бунтовниците могат да се пренасочат към други услуги или просто гледат новинарските репортажи, за да видят къде се развиват действията, добавя тя.

„Няма ясно решение, казва Уин. - Има невинни хора, които ще бъдат ощетени. Всичко е въпрос на пропорционалност."

Потребителите на социални мрежи вече са се сблъсквали с юридически проблеми заради процеси. В миналото полицията е оказвала натиск върху компании като Facebook, Twitter и Yahoo да затворят акаунти на хора, заподозрени в престъпна дейност, които обаче никога не са били обвинени или осъдени, казва Килок.

Ситуацията може да се „разводни" още повече, ако например криминални типове се смесят със законно протестиращи, а туитове и постинги във Facebook се интерпретират погрешно или извън дадения контекст.

„Това е доста непрозрачна процедура, казва Килок. - Следенето на акаунти лесно може да се превърне в политически инструмент, използван от политическа полиция."

RIM каза в петък, че ще консултира правителството и ще се подчини на британските закони за личните данни. Facebook каза, че през последните дни е предприела стъпки за премахване на „правдоподобни заплахи за насилия". Сайтът твърди още, че тъй като хората искат да ползват своите истински имена, полицията би могла да изправи пред съда хората доста бързо.

„На срещата с вътрешния министър ще обясним мерките, които сме предприели, за да гарантираме, че Facebook е сигурна и позитивна платформа за хората във Великобритания в тези предизвикателни времена", пише още в изявлението.

IDG News Service, Лондон

Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини