Болницата в Смолян с модерна техника за измерване на костната плътност

Родопчани вече няма да пътуват до големите градове, за да измерват костната си плътност. МБАЛ „Братан Шукеров” в града се сдоби с модерен апарат – остеодензитометър.

Техниката е високо ниво и ще се използва за пръв път в здравното заведение и ще влезе изцяло в работен режим в началото на следващия месец.

Оборудването вече е монтирана в специално пригодено помещение в отделението за образна диагностика на болницата. С него ще се определя количеството и плътността на костната тъкан, както и съответстващо лечение. С новия апарат ще може да се прави и ранна диагностика на остеопорозата. Закупуването и влизането в експлоатация на апарата е стъпка към оборудването на лечебното заведение с висококласна медицинска техника и апаратура, посочват от болницата.

Необходимост от диагностика и измерване на минерална плътност на костите имат преди всичко жени над 65 години. В тази група обаче са и дамите под 65г. възраст, които вече са в менопауза. Мъже над 70-годишна възраст и възрастните, които са имали счупвания при минимални травми и лица със заболявания или приемащи медикаменти причиняващи вторична остеопороза.

Изследвания ще се правят и на всички други пациенти по преценка на лекуващия лекар.
Диагностиката с новия апарат се признават от Здравната каса за реимбурсации на медикаментозното лечение. Това означава, че част от цената на предписаните лекарства се поема от касата. Прегледите ще се осъществяват с предварителни записвания на регистратурата на отделението за образна диагностика в МБАЛ – Смолян, популярно от години като рентгенологичното отделение.
Д-р Петрова посочи, че остеопорозата е значимо медико-социално заболяване, сравнимо с коронарната болест, рака и мозъчния инсулт. То е прогресиращо заболяване, което не рядко води до инвалидизация.

В България от болести на костната система и остеопороза са засегнати между 800 000 и 1 милион. От тях, според статистиката, страда всяка трета жена и всеки осми мъж.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини