Родопчани са най-щедрите спонсори в българските колонии в Щатите

Местността, известна като Хайдушки поляни, е с уникална гледка към баирите и изкуствените езера наоколо

Това бяха думите на един от най-известните български емигранти в САЩ Хамит Русев от с. Арда, емигрирал преди 58 години. Заедно Шефкет Чападжиев от Мадан, който е сред най-успелите българи в чужбина, Русев беше гост на първия от десетилетия обединен събор на петте села Петково, Славейно, Виево, Кутела и Момчиловци в уникалната местност Хайдушки поляни.

„Очарован съм от моите сънародници, които могат така оригинално да се веселят и тъй всеотдайно да пазят своите традиции. По този начин организираме и ние българските празници в Чикаго. Събираме се, наемаме оркестър, играем хора, пием бира и ядем кебапчета”, разказа Русев.

Той заяви още, че най-добрите организатори в българската колония и най-щедри спонсори на земляческите срещи в Америка са родопчаните.

„ Това ме прави горд, защото усещам силата на своите корени”, каза още Русев, който е по-известен в огромна Америка, от колкото у нас. С изключение може би на скандалното изказване на премиера Борисов в Чикаго, чието гостуване беше по покана на Хамид Русев и Шефкет Чападжиев.

Съборът на Хайдушки поляни събра на сцената самодейците от местните читалища и стотици родопчани, пръснати из България, които дойдоха за първия общ събор на селата от поречието на река Малка Арда след повече от 25 години.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини