Смолянски квартал станал групов гид по неволя

Малкото останали туристически табели са в окаяно състояние

Хората от квартал „Чилингирска махала” в Смолян се превърнаха по неволя в туристически гидове.

Те се оплакаха на кмета Дора Янкова, че непрекъснато се налага да обясняват на туристите как да стигнат до екопътеките и природните забележителности в района, а през  лятото упътват стотици туристи. Местните родопчани всеки ден обяснявали на гостите на  града, как да се доберат до природния феномен „Каньон на водопадите”, който е една от топ 5 на природните атракции в района.

Туристическият интерес към феноменалните водопади, преливащи един в друг по скалите, е огромен, но липсват указателни табели, обясниха жителите на квартала, от който тръгват планинските екопътеки към скалните водопади. Те настояха за монтиране на информационни знаци, които да насочват туристите, както и за почистване и възстановяване  на екопътеката. Туристите не само се лутали из района, но често имало и загубени в гористите местности.

Жителите настояха да се почистят и гъстите храсталаци и високи дървета около другия природен обект -“Смолянския водопад” на Крива река. Високата растителност напълно скрива уникалния 20 метров водопад, а достъпа до природната забележителност е много труден.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини