Учат ни във Фейсбук как да живеем с мечките

Специална страница в социалната мрежа “Как да живеем с мечки?”, ще дава съвети на хората как да съжителстват в мир с господарката на горите.

 В специално създаден интернет сайт www.brownbearbg.info се обяснява защо видът е важен за природата и какво да правим ако срещнем мечка в гората. Сайтът и страницата във „Фейсбук” са създадени по проект за намаляване на заплахите от кафява мечка, финансиран от Министерството на околната среда и водите, чрез.ПУДООС и се изпълнява от Фондация „Информация и природозащита”.    

Освен интересни данни за изключителния интелект на дивия бозайник, природозащитниците по проекта твърдят, че човекът е виновен за индицентите, а не мечките.

Един от съветите към хората е задължителното познаване на нравите на животното, особено от местните общности в районите с целогодишно обитание на мечки.

„Повечето щети и инциденти не се дължат на нарасналия брой мечки, а на засиленото човешко присъствие в техните местообитания, на обезпокояването им, на „скъсената дистанция” и нарушаване на така важния взаимен респект. Поведението на мечките до голяма степен се определя от дейностите на хората, смятат още екозащитниците”, твърдят авторите по проекта..

Темата обаче продължава да е болезнено  дискусионна,  особено в района на Смолян, където през пролетта на 2010г. беше разкъсан човек, а месец по-късно жена оцеля на косъм след нападение от стръвница.

Данните пък от последното преброяване на мечки в района варират от 80 до 216 мецани в родопските баири.

Според мнението на експерти в други области, популацията на кафява мечка е твърде голяма, а причината е, че са защитен от закона вид.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини