Рекордна цена удари манатарката в Родопите, боровинките на свършек

Манатарката второ качество е перфектна за сушене и цената е много по-изгодна, коментират гъбари.

Таван на цените за този сезон достигна манатарката в района на Смолян, Девин и Доспат.  Тарифата на изкупвачите закова на 20 лв. за килограм за І качество, а за най-екстра продукция търговците дават и по 25лв.
Сушата и високите температури от края на август постепенно повиши цената на горския деликатес. От края на август разценките плавно тръгнаха нагоре и достигнаха пика си през последните дни.

Само преди седмица гъбите се изкупуваха за по 8-10 лв. килограм първокачествен горски мицел, коментират печените гъбари.

Най-много берачите успяват да съберат продукция, която е второ качество, която обаче се изкупува на безценица от търговците. Цената от едва 5лв.-6 лв. за кило, масово кара хората да я сушат за лична консумация. Цените на сушената гъба пък е изключително изгодна и на места стига до 150 лв.

Черните боровинките също вече са на привършване, все още се предлагат червените плодчета на храста, които държат цена от 5лв. на килограм.

Това лято имаше много добра реколта из планините и всеки ден из града сновяха цели ромски тайфи с пълни кофи. "Все пак е по-добре да берат боровинки, от колкото да просят", коментираха смолянчани и повечето не се притесняваха да си купуват по няколко кила  от мургавите берачки.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини