Реновират в център за преквалификация Алибеевия конак в Райково

Алибеевият конак ще се превърне в център по проект за близо 2.5 млн.лв.

Шест проекта, на обща стойност около 21 млн.лв. е разработила по Програмата за европейско териториално сътрудничество България-Гърция община Смолян.

Три от тях са одобрени и са свързани с туризма и обучението,  другите очакват оценка.

 „Биоразнообразието в Родопите и езерото Вистониада” се изпълнява съвместно с община Авдира и струва почти 2.5 млн.лв. Със средствата ще се ремонтира екопътеката към природното чудо на Смолян Каньон на водопадите, ще се изгради посетителски център ,както и ще се ремонтира асфалтовия път до него.

Облагородяването на най-посещаваната екопътека, ще включва и ремонт на мостовете, каменните стъпала около водопадите, както и прокарване на нови трасета.

 „Тракийското и византийско културно наследство в Родопите и северната част на Егейско море”, е вторият проект на стойност 2 483 358лв., който също вече е одобрен. Той предвижда проучване, консервация и социализация на крепостта „Калето” край „Св. Панталеймон” в Смолян и едноименната крепост над село Кошница.

 „По-добра възможност за работа и обучение в мрежа”, е проект за над 2.6 млн.лв. и предвижда ремонт на уникалната сграда  Алибеевия конак в квартал Райково. Архитектурният шедьовър от турско време ще се превърне в център за обучение и преквалификация.

В очакване на оценка са проект за подкрепа на социални заведения, туристическата трансгранична връзка между Горна Арда и Паранести и проеткта за телемедицина "Първия златен час".

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини