Проверяват храната в забавачките

Служителки в детската градина обясняват на д-р Лесова (вдясно) как се разпределя и съхранява храната

Проверка на кухнята в Обединено детско заведение № 20 „Весели очички“ направиха тази сутрин от агенцията по безопасност на храните в Хасково. Екипът, воден от д-р Венета Лесова, главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ провери кухнята, документацията и разпита персонала как се получава и разпределя храната за децата.

В млечната кухня към детското заведение за днес бяха записани за храна 119 майки, които оттук получават обяд за децата си. В списъка бяха и 34 малчугани на възраст между 1 и 3 годинки, които имат отделно меню. 41 деца пък бяха днес в детската градина и също бяха записани за храна.

До три денонощия в хладилника се съхраняват проби от храната, показаха служителите в кухнята. На всяко бурканче е записана датата на получаването й.

Правилата изискват храната да се доставя при температура не по-ниска от 63 градуса, обясни д-р Лесова. Ако е изстинала, оставя се да достигне до 10 градуса, след което се съхранява в хладилник.

Но необходимата температура от 63 градуса не бива да се поддържа повече от 3 часа, допълни д-р Лесова. Затова инспекторите следят храната да е доставена до три часа след като е излязла от кухнята майка на фирма „Дусман“. За целта в документацията на шофьорите, които разнасят храната, има отделна графа за часа на тръгване и на предаването й. Всичко това се следи от инспекторите.

През месец юни тази година бе извършена пълна проверка на столовете в учебните заведения в общината. На две школски столови са издадени предписания, съобщи още д-р Лесова. Тя допълни, че след началото на учебната година ще засилят проверките в училищните бюфети. Сега това е невъзможно да се направи, защото те още не работят, обясни тя.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини