България и Гърция ще работят за отваряне на два гранични пункта в Смолянско

Двете страни възнамеряват да създадат общи туристически пътеки в пограничните райони, както и да проучат възможностите за отваряне на нови гранични пунктове при смолянското село Арда  към Паранести, както и този над Рудозем към Ксанти, който от българска страна е с построен път, отговарящ на европейските стандарти.

Целта е да се улесни обмена на туристи, съобщиха от пресцентъра на правителството, което на 14 септември

утвърди Протокол за сътрудничество в областта на туризма между ресорните министерства на двете страни.

Протоколът между България и Гърция е бил подписан през юли 2010г. и  създава възможности за развитие на сътрудничеството в областта на културния и регионалния туризъм, както и  за представяне на естествените и културните им  ресурси.

С утвърдения протокол се насърчават директните контакти между туристическите агенции в България и Гърция за организиране на съвместни туристически програми и увеличаване броя на туристите.

Предвижда се обмен на опит в областта на яхтения и круизния туризъм, на експертиза относно инфраструктурата и управлението на ски курорти, СПА центровете, както  и центрове за талассотерапия.

Ще се работи и в областта  на представянето на зимния спортен туризъм - планиране и маркетинга на туристическите дейности, както и обучението на кадри  в училищата по туризъм и др.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини