Празник за опазване на детския живот на пътя организират в деня на Вяра, Надежда и Любов

Младежкият православен център "Чисти сърца" организира детски празник и на 4 юни тази година в подкрепа на борбата срещу дрогата

В деня на светлия християнски празник Вяра, Надежда, Любов и майка им София, пред храма „Свети Висарион Смоленски”, децата от Смолян, институции и обществени организации ще се обединят в инициативата за запазване на децата на пътя.

С молебен за здравето на учениците, родителите и учителите, който ще отслужиат  свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов, започва празничният ден.

На площада пред храма в 6 ателиета за творчество и спортни игри, участниците ще творят под надслов „Заедно можем да спасим живота на милиони хора”, с което ще стартира националната кампания  по пътна безопасност.

Пътни полицаи ще съветват деца и родители как безопасно да пресичат и карат колелета. Викторина по пътна безопасност, игри и  творческа работа в изнесените на открито ателиета, организирани от възпитаниците на православния младежки център “Чисти сърца”, са част от предвидените инициативи.

Сред най-атрактивните занимания ще бъдат посланията на децата  към водачите. На стените на паркиран пред църквата бракуван автомобил, те ще дадат воля на въображението си и ще напишат своите съвети към шофьорите за как да карат по пътя и да не са опасни за пешеходците.

След края на празника „изрисуваното” возило ще се сложи на видно място в града, за да го видят всички участници в движението.

 Ще се разпространяват и брошури по пътна безопасност,  

а служители на здравната инспекция в града ще направят анкетно проучване по пътна безопасност сред ученици в смолянските училища. Съвместно със служители на сектор “Пътна полиция” и РЗИ ще се проведе обучение по пътна безопасност на деца в предучилищна група в детски градини Смолян.  За финал на кампанията се предвижда детски спектакъл, който ще бъде изнесен от децата в детските заведения, преминали курса на обучение.  

Проявата е част от съвместна Кампания по безопасност на движението, организирана от Регионална Здравна Инспекция, ОД МВР, община Смолян и Младежки православен център “Чисти сърца” към храма.

Превантивната инициатива стартира на 17 септември и ще продължи до началото на декември. Предвидени са много мероприятия, свързани с намаляване на пътния травматизъм с деца.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини