Бум на пътническия трафик през лятото на българо-гръцката граница

30 % се е увеличил пътническият  поток от преминаващи през българските пунктове по гръцката граница през изминалия летен сезон. Това съобщи шефът на Регионална Дирекция «Гранична полиция» в Смолян комиссар Тодор Георгиев.

Цифрите обаче сочат двойно повече туристи през ГКПП на връх Костадин над Златоград , като само в периода от 1 май до 30 септември от там са преминали около 460 хиляди души.

В сравнение със същия период на миналата година увеличението е повече от два пъти, коментира комисар Георгиев. За 4 летни месеци на 2010 г. през Златоград са преминали 170 хиляди души.

На 21 септември1 година и половина след отварянето на границата над Златоград, граничните полицаи на връх Костадин посрещнаха едномилионния пътник. Евгени Сустов от рудоземското село Елховец продължи пътя си за Ксанти с грамота и титлата «Едномилионен пътник».

Бум на туристи пък радва хотелиерите в родопския град това лято.

Близо 15 % е ръста на туристите за този сезон, съобщи Александър Митушев, който е сред най-големите туристически предприемачи в района.

Най-южният български град буквално се задъхвал от наплив на туристи, особено през месеците юли и август, каза още собственикът на хотелския комплекс в старинен стил „Александрови къщи” .

Масовият хит това лято е бил туристическия пакет, съчетаващ почивка на планина и плаж на Беломорието.

90% от гостите са били български гости, а от чужденците най –много са били гърците и румънците. По старинните златоградски улички обаче това лято се чувала и далеч по- екзотична реч на гости от далечни страни като Индя, Японци и Китай.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини