12 творби стигнаха до финала на конкурса "Нова българска музика в размер 7/8"

12 музикални творби стигнаха до финала на конкурс „Нова българска музика в размер 7/8”, организиран от община Чпеларе за трета поред година. На 16.09.2011г. професионално жури разгледа постъпилите творби и избра авторските работи, които ще се състезават за наградата на финалния концерт на 21 октомври.

Конкурсът е анонимен и имената на авторите- лауреати ще станат известни на заключителния концерт. В заключителния концерт творби ще бъдат представени на живо от Академичен народен оркестър и Академичен народен хор кьм Академията за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство в Пловдив.

         Наградният фонд се осигурява от Фондация „Св. Георги Победоносец” Пловдив и ще бъде разпределен в четири направления:

         1.За композиране на инструментално произведение за камерен ансамбъл или оркестър на фолклорна основа, състоящ се от български народни инструменти. Допуска се използването и на виола, виолончело, контрабас и различни ударни инструменти (тъпан, тарамбука, дайре, чанове, звънци, хлопки и др.)

          2.За композиране на песенна композиция със или без музикален съпровод, която може да е дует, трио или композиция за народен хор.

         3.За композиране на солова инструментална пиеса.

4.За композиране на солова вокална творба на фолклорна основа.

         Използват се равноделни и неравноделни ритми, като размерът 7/8 е емблема, а не ограничение.

         Произведенията трябва да съдържат елементи само от българския музикален фолклор и трябва да бъдат написани специално за конкурса и да не са били публично изпълнявани и комерсиално разпространявани.

 В конкурса могат да участват творци, както професионалисти, така и любители, както от страната, така и от чужбина. В третото издание има международно участие.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини