Здравният министър: Няма друг начин за девинската болница освен преструктуриране

В срок от 14дни  ръководството на девинската болница и местната власт, в лицето на новия кмет Цветалин Пенков, трябва да предложат на здравното министерство план в каква форма лечебното заведение ще съществува в бъдеще, след като  беше затворено в началото на юли заради огромните дългове от 1.7млн.лв.

Това стана ясно днес след работна среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с представители на РЗОК, РЗЦ, депутати от Смолян, както и ръководството на болницата в Девин.

„Болницата задължително трябва да се преструктурира, държавата не иска да я закрива, но тя не може да работи както досега с 4 отделения и без специалисти”, заяви здравният министър. Той допълни, че няма как да съществува болницата без Спешно отделение и вътрешно, но едва след като се одобри евентуалния формат на лечебницата, ще се дискутира и финансирането й за в бъдеще.

За болницата в Девин, както и подобния случай с тази в Оряхово, която днес беше затворена, държавата може да помогне с филиали от областните болници.

„Ясно е, че там, където хората са намалели, и където няма персонал пътя, начинът по който ще се работи е този: големи областни болници, които ще осигуряват околните населени места“, заяви д-р Константинов.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини