Ремонтираните сгради в Смолян без данък

Новият кмет на Смолян Николай Мелемов обеща да освободи от данък сгради тези, които са направили блоковете си енергийно ефективни. Хората със санирани домове няма да плащат общинската такса за срок между 5 и 7 г. Мелемов обеща и други бонуси за ремонтираните сграда от страна на общината, като облагородяване на междублоковите пространства, градинки и детски площадки.

"В момента в Смолян има над 15 европроекта, но за съжаление по някои от тях можем да получим санкции от общо 200 хиляди лева, заради некоректно договаряне и пропуски", каза градоначалникът след срещата си с министър Павлова. "Тази сума е огромна за бюджета на общината, но ще се стараем да довършим всички европроекти до успешен край", подчерта Мелемов.

"Обмисляме и проект, с който да направим сградата на общината енергийно ефективна, но за съжаление не можем да кандидатстваме за този програмен период. В следващия публичните сгради също ще бъдат включени в обхвата на ОПРР и ще могат да се санират с европари", обеща регионалният министър Лиляна Павлова.

Община Смолян подготвя промяна в данъците и таксите. Догодина всички хотели в Пампорово с еднаква категория ще плащат един и същи туристически данък. В момента курортът е разделен между общините Смолян и Чепеларе. Сега собствениците на 3-звездни хотели плащат 40 ст. или 60 ст. на легло според това, в коя част на курорта е тяхната сграда. След като уеднаквим цените, всички в Пампорово ще плащат еднакво и вероятно това ще са 50 ст. на легло, обясни Мелемов.

Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини