Европол арестува 112 души за педофилия

При съвместна операция на полицейски служби от 22 европейски страни, включително и България, са арестувани 112 души, които са разпространявали видеа в интернет, на които деца са малтретирани и сексуално насилвани.

Това съобщиха от Европол (Европейска полицейска организация), цитирани от "Франс прес".

Досега в 22 страни има 269 заподозрени лица и 112 задържани", каза директорът на Европол Роб Уейнрайт на брифинг в щаба на Европол, който е в Хага.

Операцията е насочена към тези лица, които са разпространявали най-екстремните кадри със сексуално насилвани и малтретирани деца, включително бебета и малки деца", каза той.

По време на операцията са претърсвани 189 адреса. Уейнрайт заяви, че предстои да бъдат анализирани голяма част от материалите, иззети по време на извършените претърсвания.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом обяви, че това е първата операция, проведена в изпълнение на новия план за действие по проекта CIRCAMP, ръководен от Белгия и финансиран от Европейската комисия.

Мащабната международна операция „ICARUS" е насочена срещу разпространението на детска порнография в Интернет.

На 25 октомври 2011 година в рамките на операция "ICARUS", служители на ГДБОП и нейните териториални подразделения в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен, под наблюдението на съответните структури на прокуратурата извършиха претърсване на 20 адреса на територията на страната.

Задържаха 20 лица и са иззети множество информационни носители с десетки терабайти видео файлове, съдържащи изключително отблъскващи сцени на сексуални действия с малки деца. По случаите са образувани досъдебни производства и работата по тях продължава, съобщи МВР.

Припомня се, през март 2011 г. полицията в няколко страни арестува десетки предполагаеми членове на онлайн група, която е замесена в престъпления със сексуално насилвани деца. Тогава бяха спасени 230 деца. От Европол тогава заявиха, че е разкрит "най-големият случай по рода си".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини