Седем от вносителите на SOPA вече против него след интернет бойкота

Седем от сенаторите, които бяха спонсори на първоначалното внасяне на проектозакона PIPA оттеглиха днес подкрепата си за него и свързания с него SOPA. Това стана след вчерашното "зачерняне" в знак на протест с цензуриращото естество на PIPA и SOPA от големи и малки, хиляди сайтове в интернет:

Рой Блънт, щат Монтана, републиканец
Джон Бузман, щат Арканзас, републиканец
Бен Кардин, щат Мериленд, демократ
Орин Хач, щат Юта, републиканец
Марко Рубио, щат Флорида, републиканец
Дейвид Витър, щат Луизиана, републиканец
Кели Айот, щат Ню Хемпшир, републиканканец

Те са сред 18-те американски сенатори, които се изказаха против антипиратското законодателство PIPA (Protect IP Act) в резултат на широко разпространените в интернет пространството протести вчера, съобщи  Ars Technica.

Протестът вчера спомогна за първия сериозен удар по Холивуд и звукозаписните студиа, лобиращи от месеци за скандалните законопроекти. Подкрепата за двата уж "антипиратски" акта намаля драстично  след като големите в интернет индустрията - Google, Facebook, Wikipedia, Amazon и eBay, подкрепени от множество технологични сайтове и блогове се обявиха срещу цензурата в интернет, до която неминуемо би се стигнало, ако PIPA и SOPA бъдат приети.

Преди масовия интернет протест президентът на САЩ Барак Обама се обяви против SOPA. Той заяви, че  "...Белият дом никога няма да даде подкрепата си за нещо, което налага цензура и ограничава конституционното право за свобода на словото на американските жители". В последвалата медийна война между поддръжниците и противниците на законопроекта стана ясно, че никой не отрича правото студиата, но те трябва да намерят друг начин да се борят с пиратството.

В момента социалните мрежи се заливат от различни реакции на случилото се. YouTube, разбира се, е както винаги на ниво. Клипчето говори само за себе си. То е с източник http://americancensorship.org/ и добре показва какво би се случило ако SOPA влезе в сила.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини