Виж какъв си според любимата ти музика

По отговора на въпроса "Каква музика харесваш?" може да се получи толкова пълна и достоверна информация, че е той е номер едно тема на разговор сред младите хора. Психолозите Джейсън Рейнфроу от Университета на Кеймбридж във Великобритания, и Сам Гослинг в Университета на Тексас в Остин изследват връзката и потвръждават, че знаейки, дали един човек предпочита Джон Колтрейн пред Марайя Кери или Пучини пред Принц, може да се даде забележително точна прогноза за личността му.

Какво казват любимите ви песни за вас?
Какво има в личната ви ТОП 10 класация дава доста точна информация, според психолозите, за нивото ви на креативност, непредубеденост и екстровертност. Рентфроу смята, че тези качества на личността имат пряка връзка с темпото на любимата музиката, ритъма и текста.

Смарт звуци
Фенове на джаз, класическа и друга "сложна" музика обикновено имат над средния IQ.


Лесна за слушане
Феновете на кънтри и Топ 40 на поп класациите са склонни да бъдат по-конвенционални, честни и консервативни, в сравнение с почитателите на други жанрове. "Хората, които обичат кънтри и поп може да бъде по-семпли, но това не е непременно лошо", казва Рентфроу. "Те просто избягват да усложняват ненужно нещата."


Кралска драма
В сравнение с други фенове на музиката, при феновете на операта е три пъти по-вероятно да одобрят самоубийствота като решение при семеен позор, казва Стивън Стак, психолог от Wayne State University в Мичиган. Не обвинявайте "Мадам Бътерфлай". Стак казва, че личности, склонни да драматизират, са привлечени от операта, а не повлияни от нея.

Родителски тревоги
Родителите често се притесняват, че музиката, независимо дали става дума за рок или рап насърчава сексуално или агресивно поведение при тийнейджърите. На практика психолозите установяват, че няма пряка връзка. Всъщност, феновете на гангста рапа или хеви метъла, са често по-плахи и срамежливи от другите деца.

Бумтаун
Екстровертите избират музика с тежка бас линия, според проучване на Университета на Североизточна Луизиана.


Пречи или помага?
Дали можете да учите или да работите ефективно, докато слушате музика, може да зависи от ... вас, какъв тип сте по отношение екстровертността. Музика за фон може да помага на екстровертите да се фокусират, но има тенденция да измъчва интровертите.


Пикова производителност
Това може да работи при Роки Балбоа, но всъщност музиката не винаги помпа спортистите. Мотивационно музиката може има ефект при вдигане на тежести. Бегачите, обаче, не се движат по-далеч или по-бързо с помощта на мотивираща музика.

Приказливите
Феновете на енергична музика като денс и соул са по-склонни импулсивно избърборят мислите си, в сравнение с почитателите на други стилове.


Други психолози изследват влиянието на музиката върху коефициента на интелигентност. Ако пускаш Моцарт на бебето, то ще стане ли гений? Има изследване в посока каква музика помага за нормализиране фазите на съня при безсъние. Дали инсомнията може да отстъпи пред адажио на Албинони? Има и мащабно изследване за връзката между любимата музика и резултатите на SAT в 1 352 американски училища. Резултатите говорят сами за себе си и могат да бъдат видяни тук.

Толкова малко обяснения учените могат да дадат защо едно изкуство има един или друг ефект, но те могат да го "замерят" научно. Трябва да се доверим на изводите им. Но какво да кажем за хората, които не могат да изброят 10 любими парчета. Или за родния ефир, в който някои въртят десет парчета.

И за финал - една от приятните изненади на 2011, едно добро момиче. Ако не ви повиши IQ-то, може да ви повиши настроението. Има баси, има и семпла мелодия, ритмично е и имам предчувстие, че е доста мотивиращо при вдигане на тежести. Категорично не се препоръчва при инсомния. Хм, не зная какво ще открият психолозите за вас, ако се издадете, че го харесвате това парче.

  Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини