Apple – скоро и във вашия телевизор

Както всеки път, преди Apple да обяви нов продукт, слуховете около него са много повече от сигурните факти. И пак както винаги повечето анализатори и фенове на компанията са единодушни какво точно ще представи тя, но подробностите са скрити зад много спекулации и предположения.

Най-големият производител на електроника в света в момента замисля нещо мащабно, което най-вероятно ще стане публично достояние в средата на годината. По традиция няма никаква официална информация за това какво може да е естеството на проекта – Apple са пословично стриктни при опазването на корпоративна тайна. Според прогнозите на технологичните анализатори обаче новото предложение на ябълковата компания ще адресира една пазарна ниша, където компанията досега не е успявала да стъпи успешно – телевизията.

Най-новото доказателство за телевизионния проект на Apple е скорошно писмо, което британският ефирен оператор ITV е изпратил до американския технологичен гигант. В него компанията от Острова напомня на Apple за предишно обещание, което Стив Джобс е дал приживе: да не кръщава своя разработка с името iTV. Поставянето на "i" пред името на продуктите е обичай на Apple, започнал още с първия iMac, така че притесненията на британците не са съвсем без основание независимо от направените устни договорки.

Стари неуспехи

Спекулациите около въпросния проект датират от доста време. В официалната биография на съоснователя на корпорацията пише, че телевизор с марката Apple е едно от последните неща, които Стив Джобс е искал да направи. За нещастие обаче той почина от рак на панкреаса през октомври миналата година, преди да види реализацията на този свой проект.

Това обаче не означава, че работата по такова устройство вече не е започнала, въпреки че предишният опит на Apple в тази област може да се приеме по-скоро като неуспех. Компанията започва да предлага set-top box устройството Apple TV още през 2006 г. Въпреки че не е пълнокръвен телевизор, то позволява гледането на стрийминг съдържание от интернет източници като iTunes, Netflix, YouTube и други.

Въпросният продукт обаче не успява да се наложи и да наруши спокойствието на конкуренцията в сектора. Скоро след това, през 2007 г., Apple пуска своя първи смартфон iPhone, който се радва на феноменален успех и измества фокуса на компанията към мобилните устройства. Тази стратегия ще бъде продължена три години по-късно с таблета iPad. Пазарният успех на тези хитови мобилни устройства до голяма степен оставят Apple TV на заден план и компанията сякаш забравя за него.

Компанията от Купертино сякаш забравя за своето set-top box устройство Apple TV след неговия неуспех на пазара.

Предизвикателства

Осъществяването на пробив в телевизионния бизнес модел е трудна задача. Apple имат известен опит в осигуряването на съдържание от своя онлайн магазин за музика iTunes. Тази услуга е една от основните причини за успеха на музикалния плейър iPod, който компанията пуска на пазара през 2001 г.

При телевизията обаче положението не е същото, както в музикалния бранш. Там съдържанието се създава от сравнително малък брой студия, които не са склонни да го споделят с компания като Apple, която в случая е разглеждана като обикновен посредник. Поддържането на интереса на телевизионните зрители изисква постоянен поток от качествени филми и сериали, което е доста по-скъпо от създаването на песни.

Освен това за своя успех Apple има нужда от сътрудничеството на интернет доставчици по места. Тъй като Apple телевизорът ще излъчва най-вече (ако не и единствено) поточно съдържание, което взема от сървъри в глобалната мрежа, съдействието на провайдърите е ключово. Докато при iPhone компанията можеше да налага своите условия на телекомите, сега това не би било възможно.

Прототипи

Тим Кук и компания вече със сигурност са започнали да работят по изчистването на проблема с доставчиците. Преди седмица канадски вестник съобщи, че в офисите на няколко местни телекомуникационни компании са били забелязани прототипи на устройства, за които се предполага, че са прословутите Apple телевизори. Според информацията на вестник The Globe and Mail устройствата приличат на голям iPad. Те могат да бъдат управлявани както с глас, подобно на гласовия асистент Siri, който се появи първоначално в смартфона iPhone 4S, така и чрез жестове, подобно на технологията Kinect на Microsoft. Предполагаемите Apple прототипи поддържат и други функции, придобили популярност сред смарт телевизорите, като например видеочат. Не става ясно дали целият дисплей на устройството ще бъде един голям сензорен екран, за да бъде приликата с iPad пълна.

В очакване на война

Засега е трудно да се намерят други подробности около плановете на Apple да направи революция в телевизионния бизнес, но такива почти със сигурност съществуват. Единствено ни остава да изчакаме лятото, когато компанията от Купертино може би ще пусне повече информация. Със своите близо 100 млрд. долара финансови резерви за Apple като че ли няма много непостижими цели. Остава единствено да се надяваме, че ако Apple iTV действително съществува, индустрията няма да попадне в капана на друга патентна война, подобна на тази, бушуваща при смартфоните и таблетите. На този пазар вече има стабилно стъпили играчи като Samsung, LG и други, които може би ще искат да си го върнат на Apple за всички проблеми, които им създаде при мобилните устройства.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини