"Чисти сърца" събират дарения, за да купят телевизори за болните от хемодиализа

Касичката за дарения ще бъде поставена в храмав цевнъра на Смолян

 Доброволците от Младежкия православен център „Чисти сърца”, към катедрален храм „Свети Висарион Смоленски”, обявяват нова благотворителна акция.

Децата искат да съберат пари и да купят два малки цветни телевизора за болните на хемодиализа в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в Смолян.

 Апаратите ще струват общо около 300 лева, а за благотворителната инициатива ще има поставена касичка в храма „Св.Висарион Смолянски”, към която малките доброволци ежемесечно също отделят от дневните си джобни. 

 Болните, които пътуват от всички краища на Смолянска област, някои от тях изминават по над 100км., лежат в отделението поне 4 часа, докато чакат хемодиализните апарати да пречистят кръвта им.

Децата се надяват, че ако болните могат да гледат телевизия докато лежат, ще "избягат" поне за малко от черните мисли.

 „Представихме си, че може тези хора да са наши близки или наши непознати, няма значение, но те още искат да посрещат всяка сутрин слънцето, да се радват на живота и на добри човешки отношения. Решихме, че можем да им помогнем”, се казва в отвореното писмо на доброволците до гражданите, с призив да се включат в благотворителната акция.

Идеята дошла при среща с председателя на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева, докато планирали съвместните дейности до края на учебната година..

Група от „Чисти сърца” посетили отделението и разбрали, че са нужни два телевизора за новите две зали, които ще влезнат в експлоатация след  ремонт на отделението за 26 865 лева. Осигурени са  и 123 хиляди лева за нова медицинска апаратура от Министерството на здравеопазването и ръководството на болницата. 

 "Досега нашите дарителски акции винаги са успявали, защото сте ни помагали вие, добрите възрастни хора, независимо дали работите или сте пенсионери", споделят малките доброволци от Смолян.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини