Здравко Филипов, който беше кмет и фелдшер в Сивино напусна селото

Фелдшерът Филипов/първият в дясно/ напуска Сивино, а местните хора се кахърят кой сега ще ги лекува.

Дора Янкова и кметове от цялата община, изпратиха последния кмет и фелдшер на село Сивино Здравко Филипов, който от почти 10 години изпълняваше функциите две в едно. Освен, че управляваше селските дела, Филипов лекуваше хората в десетината пръснати в планината селца и паланки.

Областният председател на БСП- Смолян Дора Янкова уважи тържеството по случай пенсионирането на досегашния кмет и фелдшер.

Дългогодишният заселник в Родопите ги напуска и излиза в пенсия, но връщайки се в родния Балчик, ще работи в Центъра за спешна медицинска помощ.

Здравко Филипов пристига в Сивино по разпределение като фелдшер през 1984г. От тогава до днес е напускал селото само за 2 години, тъй като се е наложило да работи в Бърза помощ в Смолян. Филипов бе и два мандата кмет на селото, след като бе избран за управник през 2003г.

Кметуването му приключи миналия месец след като селото стана кметство с наместник и градоначалникът на община Смолян Николай Мелемов назначи друг на длъжността.

С дарове на изпроводяк и благодарности за съвместната работа дойдоха управниците на  почти всички села в района, сред които на Могилица Митко Чочев, на Горна Арда Емил Узунов, бившия кмет на Арда Емил Башев, на Буката – Милчо Рушанов, както и всички бивши кметове на населени места в района.

От името на БСП в Смолян, Янкова подари на Филипов микровълнова фурна.

 Като бивш колега и настоящ областен лидер на БСП, тя благодари на Филипов за всеотдайната му работа в Сивино и грижата за околните селища. „За мен бе чест да имам в екипа си толкова благороден, неуморен и добър кмет“, отбеляза Янкова.  

От името на колегите от селата, бившият кмет получи бъклица и дървено каче, направени от местния майстор –дърводелец Минчо Минчев.

Пред своите най-близки приятели Здравко Филипов благодари за подкрепата и успешната съвместна работа през всичките години. Той бе категоричен, че никога няма да забрави Родопите и прекрасните хора в нея.

Филипов бе и последния фелдшер в селото, като освен за Сивино се грижеше и за населението на селата Горово, Сърнино, Люлка, Букаците, Чеплят, Буката, Змиево, Вълчан и дори Смилян . След неговото заминаване Сивино и районът вече няма да имат медицинско лице. Това е истинско притеснение за местните хора, защото на повечето от тях личният лекар живее в село Смолян, а до там линейката пътува повече от 30км.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини