Лекари от Русе и сестри от Пловдив напират за хасковския ОАИЛ

Д-р Димитрова идва от Димитровград, а д-р Борисова/вдясно/ от Русе

В началото на тази седмица хасковското отделение по анестезия и интензивно лечение бе официално одобрено от комисия за получаване на най-високото 3-то /университетско/ ниво на компетентност. Само един министерски подпис дели областта от сдобиване с безпрецедентния за областта ранг на здравно звено. Ако интензивното стане „университетско,“МБАЛ Хасково ще предлага лечение по неизпълнявани досега клинични пътеки. Само преди година Интензивното бе в клинична смърт- имаше 3.5 щата при минимално необходими 5. На теория, следваше закриване на отделението и абсурдът, една областна болница да остане без интензивен сектор.

Екип на Haskovo.net реши да провери отвътре каква е разликата с онези отчайващи времена.

Първото което се набива на очи, е че в отделението работят 13 лекари. Някои са специализанти, други-на половин щат, като бившия шеф на Хемодиализата д-р Пейчев. Но има и 8 специалисти на пълен щат.

На фона на тоталният глад за анестезиолози в България, напливът към Хасково е учудващ. И ако за д-р Димитрова /русата от сн1./ идването и от Димитровград може да изглежда обичайно, то колежката и д-р Силвия Борисова е от Русе, завършила е в Стара Загора, но предпочете да се премести и работи в Хасково.

Още по учудващ е меракът за сестри. Тук сестринската работа е най-интензивна и отговорна. Ферай Файхи е завършила в Пловдив, но кандидатства и получава работа в Хасково. Колежката и Васпие Аптула има практика в крумовградския ОАИЛ, но признава, че разликата с Хасково е огромна. Галя Георгиева за първи път работи в интензивно. „На всички им е заявено, че ще работят много“ кратък бе директорът д-р Славчо Близнаков. За него ОАИЛ е личен проект, особено на фона на медийното неверие в началото на мандата му, че ще се справи с дереджето на отделението.

„Нямаше как с трима души да работим достатъчно и добре“ разказва началникът и основател на хасковският ОАИЛ д-р Добри Петков. Той е в отделението 1976-та година. „Един анестезиолог трябваше да е на 24 часово дежурство в спешна помощ, за всички отделения. Един трябваше да дежури 24 часа в самия ОАИЛ. Като стане катастрофа, викаме и третия, и всички графици отиват на кино“ допълни докторът. Това обяснява и ниската ефективност на ОАИЛ за миналата година. Тогава средномесечно са преминавали 80 пациенти. В момента са 200. Ще станат и повече. Отделението увеличи капацитета си с още 2 легла.

„73 % от клиничните пътеки са пряко обвързани с наличието на ОАИЛ и с неговото ниво. По добър ОАИЛ, означава повече пътеки и повече пари“ накратко обясниха системата, от ръководството на болницата. Плюс това, държавата дофинансира тези пътеки с допълнителна субсидия от 350 лв на ден, за всеки преминал пациент. Когато Интензивното стане 3-то ниво, дофинасирането ще е 500 лв на човеко/ден. По груба сметка, формираните приходи ще направят отделението третото най-печелившо в болницата, след хирургия и нервно. Естествено има и липсващи неща. Нови легла, тъй като старите се амортизират бързо, а са много скъпи.

Хасковлии със съжаление коментираха дарените 10 чисто нови легла от голямо предприятие на съседна общинска болница. Хасковският бизнес явно не е настроен за подобни филантропия.

Иначе нова техника има. В отделението вече могат да обгрижват пациенти в будна кома, макар това да не е тяхна работа, а на хосписи и звена за долекуване. А наличието на компетентност у д-р Петков роди куриоз-на ОАИЛ бе дадена пътека ,не защото отделението я е поискало целенасочено, а защото на практика я изпълнило, без да я има. Жена постъпила в болницата с рядкото дегенеративно нервно заболяване Гилен-Баре, при което поетапно се парализират крайниците, диафрагмата и дихателните органи. 40 дни била на изкуствено дишане, с лечение на засегнатите нерви. Сега пациентката е жива и отново на крака, а отделението ще се занимава с лечение, считано досега за запазена територия на университетските центрове.

Г.Христов

Според д-р Петков сега се приемат по 200 души на месец. С 13 лекари, това е възможно
Интензивен екип пред очите ни върна към живот възрастна жена
Новите сестрички, Галя, Ферай и Васвие върху които ще пада тежеста на спасяването на животи
Отделението се разшири с две легла
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини