От секс: По 100 тежко болни за година в хасковско

Изследванията разкриват тревожна статистика

Поне по 100 заразени с тежки полово предавани болести за година се отчитат в хасковско става ясно от епидемиологичните статистики. По данни на регионалната здравна инспекция, регионът отчита поне по 40-50 случая на хепатит Б. Нито един от случаите обаче не е на дете и това доказва че задължителната ваксина срещу Хепатит Б при тях работи, отчете епидемиологът към РЗИ д-р Снежана Атанасова.

Хепатит Б е болест която се предава точно като СПИН-от майка на дете, по полов път и по кръвен. Почти сигурно тези 40-50 случая са по полов път, призна д-р Иванова.

Заключението се подкрепя от липсата на информация за вътрешно-болнична инфекция с Хепатит Б, а по правило случаите на заразени наркомани са единични.

Припомняме че през юли миналата година шефката на кожно-венерическия диспансер в Хасково д-р Веска Василева алармира за тревожно нарастване на случаите на полово предавани болести и липсата на пари за издирване на контактните лица. Според изнесената статистика, само за първата половина на миналата година са отчетени 46 случая на Сифилис и 11 на СПИН в областта. Елементарната аритметика сочи, че града и региона със сигурност „инкубира“ по 100-на тежки полови инфекции.

В случаите с Хепатит Б и Сифилис става дума за лечими болести. В случай на късно хващане обаче нанасят тежки поражения и се стига дори до смърт. Хепатитът от тип Б например в приблизително половината случаи води до рак.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини