Англичаните у нас се оплакват от съдебната система и убийствена бюрокрация

Посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън на първа среща с властта в Смолян

„Има посланици, които мислят, че София е България, аз не смятам така”.

Това заяви  Негово Превъзходителство Джонатан Алън, посланик на Великобритания, на среща с областния управител на Смолян Стефан Стайков и кмета на общината Николай Мелемов.

 „За мен е изключително важно, че съм в Смолян, защото искам да съм посланик на Великобритания в България,  да работим съвместно и  затова ще обикалям цялата страна”, каза още английският дипломат.

Освен за развитието и перспективите на региона, посланик Алън се заинтересува от съгражданите си, които живеят в района на Смолян, както и за тяхната сигурност.

В отговор кметът Николай Мелемов поясни, че постоянно пребиваващите граждани на Великобритания в Смолян са 38, а повечето от тях са закупили къщи в смолянското село полковник Серафимово.

 Според английския дипломат  в България има растеж, данъците са ниски, има финансова стабилност, но не скри, че проблемите са свързани със съдебната ни система.

Той сподели, че е имал оплаквания от свои съграждани и за бюрокрацията спъваща английските инвеститори.

Областният управител инж. Стайков увери госта, че в Смолян и региона престъпността е най-ниска и това го прави своеобразен демографски феномен – гостоприемни хора със запазен морал и достойнство.

Губернаторът подчерта, че проектите, по които се работи са насочени към развитието на Централния Родопски регион, но и не скри, че има проблем с инфраструктурата.

Стайков основно наблегна на проекта за пътя Пловдив – Асеновград -Смолян – Рудозем.

Лошата инфраструктура, тромавата администрация, високите банкови лихви и енергийната ефективност са били споделените проблеми на срещата на дипломата с Кръстьо Вангелов, директор  на фабриката за ски в Чепеларе.

 „Важно  е да работим за бъдещето на България и Великобритания с конкретни идеи”, подчерта в отговор посланикът.

Днес той заедно със семейството си ще кара ски на Пампорово, а след това заминава за Пловдив, за среща със семейството, което го е учило на български език.

На въпрос няма ли да си закупи къща в Родопите, той шеговито отговори, че "мъж, който носи в портфейла снимки на децата си, вече няма пари в него”.

За спомен от Родопите посланикът на Великобритания си тръгна с дарове от домакините- ръчна дърворезба, изобразяваща родопски гайдар и рекламни материали на Смолян и района.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини