Сладко от джанки

Сладко от джанки

Необходими продукти

Начин на приготвяне

За приготвяне на това сладко е добре да подберете карловски джанки, защото при костилките им се вадят лесно и не се разкъсват при варене. Освен това сладкото от тях се получава много вкусно и красиво при поднасяне по форма и прозрачност на плода.

Измийте джанките, обелете кожицата им и веднага ги пуснете в съд със студена вода, за да не почернеят. След това с помощта на остър предмет (клечка, вретено...) извадете внимателно костилките. Пускайте обезкостения плод във варна вода и оставете да престоят 1-2 часа.

Сварете през това време много гъст захарен сироп от захарта и малко вода. Гъстотата му трябва да е като на готово сладко. Свалете го от котлона и изплакнете джанките няколко пъти от варната вода. Добре ги отцедете и ги пускайте в гъстия захарен сироп.

Оставете да престоят в него 10 минути и сложете съда на загрян умерен котлон първоначално, а после - на силен. Малко преди да свалите сладкото от джанки, добавете клонки индрише, завързани с конец. Няколко минути преди да свалите сладкото разбъркайте и с лимонтузуто.

Сладкото е готово, когато капка от него, капната върху чиния, не се разтича. Оставете сладкото от джанки да изстине напълно. Извадете индришето, разсипете го в бурканчета, затворете ги и стерилизирайте за 10 минути.

Източник: gotvach.bg

Последни новини