Шоколадова торта с лешници

Шоколадова торта с лешници

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Първо се приготвя блатът. Отделят се белтъците от жълтъците. Трябва да оставите жълтъците в черупките или други подходящи съдове, за да стоят отделно един от друг. Белтъците се разбиват на твърд сняг, след което постепенно се добавя захарта лъжица по лъжица.

Един по един се добавят и жълтъците, като целта и да разбиете много добре сместа. За да се подсигурите може да добавите 10 г бакпулвер към брашното. Към яйчената смес постепенно се добавя и предварително пресятото с какао брашно.

Готовата смес се изсипва в предварително намазнена форма и се пече около 40-45 минути в предварителна нагрята на 200 г фурна. Изважда се, оставя се да се охлади и се разделя на 2 или 3 блата.

За крема: Разтопете течния шоколад на водна баня заедно с маслото и разбърквайте до получаването на гладка смес. В отделен съд разтопете 100 г шоколад на тих огън. Добавете и заквасената сметана и разбъркайте до получаването на гладък крем, като внимавате да не кипне. Свалете от котлона и добавете заквасената сметана, пудрата захар и какаото и разбийте с миксер. Последно се добавят целите лешници и се разбърква на ръка.

Загрейте водата, добавете захарта и разбърквайте до пълното ѝ разтваряне. Сиропирайте долния блат. Намажете последователно с разтопения течен шоколад, отгоре сложете 1/2 от сметановия крем с лешници. Поставете втория блат и повторете процедурата. Поставете и третия блат, сиропирайте го, намажете го с тънък слой сметанов и го залейте с разтопен млечен шоколад. Остатъкът от сметановия крем се използва, за да се намаже тортата отстрани.

Приберете за 4-5 часа в хладилник и сервирайте добре охладена.

Източник: gotvach.bg

Последни новини