Умишлен палеж изпепели къща, плевни, гаражи и автомобил в Смолян

Триетажна къща в края на улица „Алеко Константинов” в квартал „Каптажа” ,на 2 км. от ресторант „Рибката” е опожарена тази нощ. Изгорели са и три селскостопански постройки, и два гаража с паркиран автомобил в единия.

Огънят лумнал към 1 часа след полунощ в неделя, а искрата тръгнала от плевнята, почти залепена до къщата. Покривът е напълно изгорял и се крепи само на ламарините, бетоновите плочи между етажите са силно огънати от огнената стихия, а огромните количества вода, изсипани върху сградата, за да се потуши огъня, са я наводнили напълно.

Трите постройки за животни и сено са на пепел, а съседи на пострадалата фамилия с ужас разказаха за жалните стонове на горящите животни-крава и теле в единия от оборите. Огънят се е разпространил за минути и обхванал намиращите се в радиус от 10 метра три стари плевни и два гаража.

Първоначално на сигнала се отзовават два екипа на противопожарната служба в Смолян, в последствие в гасенето на  стихията се включва целия наличен състав от хора и противопожарни коли. Около обяд днес основното огнище е потушено, още дими плевнята, от която тръгва всичко.Тонове вода -по 600литра в минута, са са излети върху горящите сгради.  Следователите обаче по обяд още правеха пълен оглед на местопроизшествието и не се ангажират с предположения и версии за евентуалната причина за инцидента.

Специалисти обаче, участвали в потушаването на огъня са категорични, че става дума за умишлен палеж. На това мнение са и съседите на потърпевшото семейство, чиято къща е толкова обгорена, че още не е ясно дали ще може да се ремонтира.

Хората от квартала се страхуват за имотите си и смятат, че не случайно съвсем скоро в същия район изгоряха и 20 кубика първокачествен дървен материал. Собственикът му имал и гараж на метри от последния инцидент днес, но той останал незасегнат.

Благодарение на усилията на пожарната служба са спасени от пълно опожаряване триетажната къща, и намиращи се в близост няколко постройки в гъсто населения квартал, в който  има и много баровски къщи. Местните обаче не вярват палежът да е бил предназначен за шефа на ДАНС в Смолян, който също има къща близо до инцидента.

СмолянБгвести

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини