Епископ Антоний оглави Западната и Средноевропейска епархия на БПЦ

Константийският епископ Антоний е избран за Западно- и Средноевропейски митрополит с резултат от 10 гласа оповестен от патриарх Неофит. Преди да стане заместник на дядо Симеон в Берлин, 35 годишният епископ Антоний повече от две години беше архиерейски наместник и водач на Смолянската духовна околия.

В Синодалния параклис „Св. цар Борис - Михаил Покръстител” се извърши каноническият избор за Западно- и Средноевропейски митрополит. В гласуването са участвали всички владици на БПЦ у нас, с изключение на Неврокопския митрополит Натанаил и митрополитът на Българската православна църква в САЩ, Канада и Австралия Йосиф не присъстват на гласуването и не са изпратили своя глас.

Каноничният избор на новия митрополит започна, след като беше отслужена Света литургия в синодалния параклис. Митрополит Антоний встъпва в правата си от днес, а официалното му въдворяване ще стане на 3 ноември в Берлин. Светият синод ще препоръча новоизбрания епархийски митрополит на паството му със специално синодално писмо, което ще бъде огласено във всички църкви на епархията.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини