Със 700 боядисани яйца честваха Възнесение Господне в Смилян

Със 700 боядисани яйца празнуваха храмовия празник на църквата „Възнесение Христово“ в смолянското село Смилян. Там по традиция посрещат празника със символа на Христовото Възкресение, за който тази година се събраха над  450 човека, които опитаха и от благословената трапеза, съобщи председателят на Църковното настоятелство при храма Виолета Базелкова. Тържествена Света Литургия отслужи свещеник Запрян Шиков, а сред гостите беше и кметът Николай Мелемов.

По традиция стотици родопчани се стекоха и в местността Варадил край Смолян, за да отбележат големия християнски празник .

Празнична Света Литургия в параклиса „Св.Спас” отслужи свещеник Иван Василев.  Отец Иван отслужи водосвет и молебен за здравето  и благоденствието на всички дарители и шофьори, и благослови курбана. Свещеник Василев припомни, че този параклис е основан  през 1637 г. и е оцелявал при всякакви бури, несгоди и гонения. По този повод той се обърна с особена почит към  тези,които са се погрижили за божията светиня.

„ Благодаря на г-н  Миховски, г-н Стайков, г-н Цочев и всички дарители, които не жалят сили и средства, за  облагородяването на това свято място. Нека Бог да им дава здраве и дълголетие”, благослови свещеникът. Параклисът е построен през 1937 г. със средства на големия райковски родолюбец д-р Никола Герджиков. През 1990 г. инициативен комитет започва възстановяването и разширяването му. За всеки храмов празник мястото става все по-хубаво и облагородено.


СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини