Intel представи първия си 8-ядрен процесор за настолни компютри

Intel навлиза в следващата стъпка от развитието на процесорите с новия си 8-ядрен чип Core i7-5960X Extreme Edition. Чипът е насочен към почитателите на възможно най-върховите технологии и висока производителност.

Процесорът е първият клиентски модел на компанията, който поддържа 16 изчислителни нишки. Той е комбиниран с чипсета Intel X99 и поддържа DDR4 памет.

Core i7-5960X ще се продава както самостоятелно, така и като част от готови конфигурации. Лиса Граф, която е вицепрезидент и генерален директор на Intel Desktop Client Platform Group, заявява, че чипът е част от стратегията на компанията да преоткрие настолния компютър. Затова процесорът е насочен именно към хората с най-големи изисквания и ще издържа на овърклок и високи натоварвания.

Alienware, Falcon Norhtwest, Digita Storm, MAINGEAR и Origin PC са част от производителите, които вече са заявили интерес към процесора. Той е базиран на архитектурата Haswell и неговите продажби ще започнат още тази седмица.

Ще се предлагат три версии с различни възможности и технологии. Базовата ще има само шест ядра. Цените ще започват от 389 долара и ще достигат 999 долара за топ версията с всички технологии.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини