РБ приема ПФ като коалиционен партньор

Това, което ни събира с Патриотичния фронт, е много повече от това, което ни разделя, заяви Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.
Той коментира преговорите за съставяне на правителство след среща на членовете на парламентарната група на РБ, предаде БТА.

"За нас ПФ като коалиционен партньор в едно дясноцентристко правителство е приемлив вариант", добави зам.-председателят на "България на гражданите".

Корман Исмаилов от НПСД, които имат резерви към коалицията между НФСБ и ВМРО, коментира, че предстоят двустранни и тристранни преговори, включително с тях. Според него тези срещи трябва да се състоят тази и следващата седмица.

На срещата са обсъждали вариантите за широка коалиция или дясноцентирстка коалиция и Зеленогорски подчерта, че за тях решението е дясноцентристка коалиция, каза още Зеленогорски.

"На този етап нямаме проблем АБВ да подкрепят определени политики и позиции, но за нас ако има коалиция тя трябва да е дясноцентристка", добави той.

На срещата е обсъден правилникът на ПГ, но все още не е избрано ръководство. Има две идеи - да има едноличен председател или да има съпредседатели, уточни Зеленогорски и обясни, че групата ще се събере отново в неделя и тогава ще бъде приет и правилникът й.

ГЕРБ да избере коалиционен партньор

Не трябва да има кабинет на малцинството, излъчено само от РБ и ГЕРБ, очакваме те да изберат 3-и партньор, коментира по-рано лидерът на СДС Божидар Лукарски изненадваща среща между двете партии.

Тя се състоя вчера вечерта в централата на ГЕРБ с участието на Бойко Борисов и е част от втория кръг преговори, но не бе предварително обявена.

След разговорите двете страни обявиха, че вече са сближили позициите си.

„Ние предлагаме коалиционно споразумение, в което всеки, който участва или подкрепя правителството, трябва да поеме своите отговорности”, заяви Лукарски пред Нова теливизия.

Той обясни, че в РБ не искат неясна подкрепа от трета партия. По думите му ГЕРБ е тази партия, която трябва да определи кой да е третият в правителството.

„Тук имаме разминаване. Те и помежду си не са на единно мнение. ГЕРБ търси едно сериозно мнозинство”, добави Лукарски.

Лидерът на СДС подчерта, че на вчерашната среща не са обсъждани министерски постове, а тонът на разговорите е бил „доста позитивен и приятелски”.

Той цитира Бойко Борисов, който казал, че ако правителството работи добре и е ползотворно, ако получава подкрепата на парламента за важните въпроси, няма проблем да изкара 4 г. Ако обаче не върви добре, може да има избори след година.

Нова формула - кабинет на малцинството в коалиция

Формулата за формиране на правителство ще е нова, досега сме имали два пъти правителство на малцинството – на Филип Димитров и на Бойко Борисов, но тогава беше на една политическа сила. Сега ще има правителство на малцинството на коалиция, коментира пред TV7 експертът по изборно законодателство проф. Михаил Константинов.

Според него в момента се очертава коалиция със 107 депутати – 84 на ГЕРБ и 23 на Реформаторския блок, като за формиране на правителство на мнозинството липсващият брой депутати е 14.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини