Томислав Дончев в Смолян: Надявам се, че най-лошото се размина, речното ниво падна с метър

Ситуацията е изцяло под контрол, готови сме, ако има повишаване на водните равнища, макар че не очаквам да се случи, да се реагира. Но в момента непосредствен риск няма“. Това обяви днес късно следобяд в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с военният министър Николай Ненчев, пристигна на място за оглед на ситуацията в града след обилните дъждове. Заедно с кмета Николай Мелемов, областния управител Недялко Славов и двамата му заместници и депутати, министрите обходиха критичните зони във всички квартали на Смолян. Те обходиха блоковете до Римския мост, критичния мост в „Изворите“ в Райково и „Прогресите“ в кв. „Устово“, където тази сутрин водата проби бетонното корито и заля улицата. Около 17 часа на 1 февуари, речното ниво на Черна вече беше спаднало с около 1 метър, а улицата отводнена.

Създадена е необходимата организация в Смолян, има хора на всяко критично място, системата работи и има пълно взаимодействие между всички институции – държавни, местна власт, армията е тук и да се надяваме, че най-лошото се е разминало, предвид фактът, че нивото на реката пада“, обобщи вицепремиерът Дончев и допълни, че ако се наложи службите имат готовност да предприемат всички допълнителни мерки, а наблюдението на речните нива ще продължи докато е нужно. Той благодари на всички служби, военните и гражданите, сред които и туристи от Пампорово, които се включиха в спасяването на града от придошлите реки.

От тук нататък, това което наричаме бедствие ще е по-скоро обичайна характеристика на климата и на нас ни предстои да преосмислим целия начин, по който се гради инфраструктура, обем на дъждоприемните съоръжения, дебити които могат да поемат промените в климата, не са теоретична тема, те по-скоро са факт. Така че всички норми, по които градим и пътища, и отводнителни съоръжения, и мостове и всякакъв вид инфраструктура трябва да бъдат преосмислени, за да бъдем готови за всички природни стихии”, каза Дончев и подчерта огромния ефект от изградените подпорни стени и укрепващи съоръжения по коритото на Черна в района на блоковете в Устово, без които резултатът от последните порои щеше да е повече от криза.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини