Стартира приемът на заявления за стартова помощ на малките стопанства в планински райони

Започва приемът на заявления по подмярката  „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, което ще се извършва в Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в Смолян от 4 юли до 12 август 2016 г.  Подмярката е от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. и по нея ДФ „Земеделие“ подпомага малки земеделски стопанства със стартова помощ в размер на равностойността на 15 000 евро. Един от приоритетите на подмярката е подпомагане на стопанства, разположени изцяло в планински райони, което дава много добри възможности на стопаните от Смолянска област.

Условията и редът на прилагане на подмярка 6.3 са разписани в Наредба 10 от 10 юни 2016 г. на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ има за цел да подпомогне: икономическото развитие и укрепване на малките земеделски стопанства, ускоряването на модернизацията и технологичното им обновление и подобряването на опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

Финансовата помощ по подмярката е безвъзмездна и цели устойчиво развитие и растеж на малките земеделски стопанства. Субсидията се предоставя за максимален срок от пет години при условие, че представеният към заявлението за подпомагане бизнесплан е изпълнен коректно.

Изплащането на помощта се извършва на два етапа:

- първото плащане е след сключване на договор за предоставяне на финансова помощ и е в размер на левовата равностойност на 10 000 евро.

- второто плащане, в размер на левовата равностойност на 5 000 евро, се извършва след проверка от Разплащателната агенция (РА) за коректното изпълнение на бизнес плана.

За подпомагане по подмярка 6.3 могат да кандидатстват- физически лица, навършили 18 години, еднолични търговци (ЕТ), еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД) или дружества с ограничена отговорност (ООД), регистрирани по Търговския закон, както и кооперации, регистрирани по Закона за кооперациите.

Кандидатите представят бизнесплан, по образец, за развитие на стопанството за максимален период от пет години. Бизнеспланът може да бъде изготвен безвъзмездно от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Оценяването на проектите за съответствието им с критериите за подбор, съгласно приложение 9 от Наредба 10, е към датата на подаването на заявленията. Класирането се извършва в низходящ ред, според получените при оценката точки, до размера на определения за съответния прием бюджет.

Класираните заявления за подпомагане с еднакъв брой точки, за които е наличен частичен разполагаем бюджет, се одобряват след изменение на бюджета, определен в заповедта на министъра на земеделието и храните за съответния период на прием.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини