21 °C

Над 500 полицаи от Хасково чакат надбавки от договорените 100 млн. лева

Над 500 служители от Областната дирекция на МВР в Хасково ще получат увеличения на заплатите си от договорените допълнително 100 млн. лева. Консенсусът за отпускане на парите беше постигнат между синдикатите в МВР и премиера Бойко Борисов, който останал доволен от работата на служителите.

Увеличението на заплатите на полицейските служители ще бъде равномерно за всички, а не процентно, обясни Венцислав Кирчев – зам.-управител на Националния синдикат „Полиция“, който присъства на срещата с Борисов вчера.

„В замяна на повишението на заплатите премиерът поиска полагане на повече усилия в борбата с престъпността и да се повиши доверието на гражданите по отношение на полицията“, каза Кирчев, който е и началник на звено „Териториална полиция“ в РУ Хасково. Той и колегата му Добромир Тенчев – член на Управителния съвет на Националния синдикат „Полиция“ и младши експерт в „Териториална полиция“ в Хасково бяха на мнение, че увеличението на заплатите ще стимулира полицаите да работят по-ефективно. Те заявиха, че ниските заплати в сферата са една от водещите причини за отлив на кадри от системата на МВР. Освен това по думите им с повишението на основните възнаграждения на полицаите, интересът към конкурсите ще се повиши и ще има повече качествени кандидати за работа.

На този етап не е ясно колко точно ще бъде увеличението на заплатите в МВР. Това предстои да се уточни и вероятно ще стане ясно в края на февруари или в началото на март, когато получат заплатите си с предвиденото увеличение. По груби сметки то ще е от порядъка на 100 лева.

На срещата с Борисов е договорено създаване на работна група, която ще работи по изготвяне на нов Закона за МВР. Полицаите настояват и за подобряване на материалната база. Представителите на полицейския синдикат заявиха, че на този етап спират с протестите, тъй като са направени договорки за удовлетворение на основните им искания.

Haskovo.net


29 Коментара

Последни новини