Правителството предвижда ръст на заплатите за 2024 г.

Правителството има намерение да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 година от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил акцентът на работната среща премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев със синдикатите.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов съобщи пред БНР, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

За да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5 на сто, увеличението им трябва да е с 10 на сто номинално. Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" Димитър Манолов с уговорката, че днешните разговори са съвсем предварителни:

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано".

На срещата е обявено, че правителството прави анализ на политиката по доходите в сектора на администрацията:

"Макар и засега само на централната администрация, което е крайно недостатъчно. Харесах го дотолкова, доколкото аз съм отдавна убеден и мисля, че всички, които малко от малко наблюдават тези неща, знаят, че политиката по доходите в сектора на администрацията беше хаотична и тя се формираше на база това кой ръководител на коя администрация е по-влиятелен", отбеляза Манолов.

Намеренията са още при формирането на бюджетите в отделните структури да участват и представители на синдикатите, които да представят своите виждания и искания.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини