На 30 април изтича срокът за много декларации в данъчните служби

Още два работни дни имат самоосигуряващите се лица да подадат декларация образец 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ“. Срокът за подаването на декларацията изтича на 30 април. Това е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да представят таблица 1 и таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход към данъчната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2017 г.

Въз основа на данните, декларирани в тези таблици, се определят окончателният размер на осигурителния им доход и окончателният размер на дължимите от тях задължителни осигурителни вноски. Най-лесно самоосигуряващите се лица могат да подадат декларация образец 6 с персонален идентификационен код, уточняват от приходната агенция. ПИК се издава в произволно избран офис на приходната Агенция безплатно и безсрочно.

До 30 април самоосигуряващите се лица трябва да внасят и годишните изравнителни вноски за социално и здравно осигуряване. Те се превеждат с различни кодове за вид плащане: за фонд Пенсии – 55 11 11; за ДЗПО в УПФ – 58 11 11; и за здравно осигуряване – 56 11 11. При попълването на платежните нареждания за изравнителните вноски задължително се посочва ЕГН на самоосигуряващото се лице.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите също изтича на 30 април 2018 г. До момента 8 150 смолянчани декларираха доходите, като над 1200 от тях са изпратени в НАП по електронен път – с ПИК или електронен подпис.

До 30 април трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне, напомнят още от НАП, което също става най-лесно по Интернет с ПИК.  

От НАП напомнят също, че от тази година дължимите данъци и осигурителни вноски могат да се превеждат без такси с банкова карта. Това става по два начина – чрез е-услуга, достъпна чрез Портала за електронни услуги на НАП, както и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на Агенцията. Плащането на задължението към хазната може да стане и във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www. nap. bg.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини