Родопчанин отгледа в парника си еко домати гиганти, без грам изкуствен тор

Въпреки дъждовното и хладно лято в Родопите, в парника на Мирчо Дончев се родиха гигантски домати.

Пенсионираният, но все още активно работещ учител по физическо възпитание в училището в Баните, е отгледал рекордно големите домати, които са с общо тегло около 3 кг. В парника от около 20-тина квадрата, родопчанинът отглежда още чушки и краставици, но не използва нищо друго за подхранване, освен естествена овча тор. Самият производител призна, че не са от селектиран сорт семена и бясни, че коренчетата са поризведство „родопска кръстоска“.

Вече узрелите гигантски домати бързо били приготвени на салата, с която Мирчо почерпил гостите си от София. Бившият треньор на отбора по хокей на трева на Баните гостил с тях младите си приятели, които тези дни му гостували. „Не погледнаха пържолите дори, цяла тава салата стана от тях, но те само от нея искаха, толкова им се услади. Но те са истински, вкусни и миришат на прясна родопска земя.“, разказа сърцатият стопанин и добави: „Ние всички сме спортно семейство, хванем ли нещо то става, с работа и постоянство и ....доматите стават!“.

Сега единствената болка на Дончев е, че вече е само председател на Дружеството по хокей на трева, а отборът, в който през годините са тренирали общо 175 местни младежи, девойки и жени, вече не съществува от 2016г. поради липса на средства. С носталгия си спомня времето преди около 7-8 години, когато с момчетата стигат до Европейската лига по хокей и играят срещу професионалисти в Португалия.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини