3 °C

Глобата на НАП за огромния теч на лични данни ще се плати от данъците на всички граждани

  България дава едва пет милиона лева годишно за киберсигурност

  Солидните глоби, които ще бъдат наложени на НАП за огромния пробив на лични данни,  ще бъдат от данъците на гражданите, ще бъдат наложени и персонални наказания за всички служители на НАП, които са отговорни за изтичането на данни поради професионална небрежност. Това обяви днес в Смолян вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев.

  „Комисията за защита на личните данни има право да глобява всички и публични, и частни субекти. Случаят с НАП е особен, защото е публична институция, една глоба се плаща от публичните приходи – тоест данъци. Но това не е единственото наказание, за целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители, от най-ниското до най-високото ниво и ще бъдат предвидени наказания. “, обяви Дончев и уточни, че в момента – най-важно е да се овладее ситуацията и да няма злоупотреби.

  „В момента приоритет е овладяването на ситуацията, естествено, че ще се разбере кой е виновен, ще се определи точно вината и на виновните лица, тези, които са допуснали, ако има професионална небрежност, ще се приложат наказания. В момента най-важното е да се минимизират рисковете – с изтеклите данни да се извършват злоупотреби. Работата започна, идентифициран е обема лица – малко над 180, за които има изтекли критично количество данни. НАП се е свързала с тях, дават се съвети, предлага се помощ – какво е необходимо да се направи. По отношение на другите лица, включително и аз проверих себе си – пише, че съм свързано лице със сина си – което едва ли е новина, има ми ЕГН-то, което не е добре, но все пак ЕГН-та са защитена информация от две години. Само преди две години ги имаше на избирателни списъци отпред – не твърдя, че е добре. “, коментира още вицепремиерът и допълни, че ще се прави пълен анализ на масивите, какво има в тях и какъв е потенциала за злоупотреба.

  Той обаче акцентира, че най-важното е какви допълнителни мерки трябва да се вземат, за да не се случва пак подобен пробив.   „Един от изводите, ние имахме няколко срещи по темата, е наемането на по-висококачествени специалисти, което означава и по-високи заплати, включително и внедряването на най-модерни софтуерни решения за защита на критичните системи. Те са 10 – 15 най-критичните, по принцип основните ни регистри са около 65 – където е най-важната информация, но от тях най-важните са около 10 – 15 и там трябва да бъдат взети екстрени мерки, защото данните трябва да са защитени. "

  По думите на вицепремиера, пробивът, който е станал е „много тежък киберинцидент“ – информацията е станала публична, но не е най-тежкият. „Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните, това означава наистина катастрофа. Вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните-да ги няма. И този /б. а. настоящият теч на информация/ е от най-тежките, защото има изтекли данни, но ние трябва да защитим тези регистри. А България дава много малко пари за киберсигурност, разходите за година са около 5 млн. лв., което е нищо.“, коментира Дончев.

  За изявлението на прокуратурата, че няма изтичане на данни от частни финансови институции, като фирмите за бързи кредити например, Томислав Дончев коментира, че „има данни за пробив, за достъпване на масивите на частна компания. “

  „Най-трудното е хем електронните ни системи да са публични, да са отворени, гражданите да могат да правят справка, да предлагат услуги – това е вход към системата и в същото време да са защитени, ние имаме стотици такива системи“, обобщи той и даде пример със системата на МВР, която е една от най-защитените, защото не е свързана с интернет, а банки, нотариуси и други оторизирани лица, имат право да правят специални операции, ползвайки масивите на държавата, като по този начин предоставят по-бързо услуги.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ха
   Ханко Брат
   18 0
   16:17, 26 юли 2019
   Че гражданите ще платят сметката е ясно на всички.Че няма да има наказани от НАП също е ясно.Другото ясно нещо е че в НАП ще си получат бонусите.Доказват го случаите с КТБ и срива на Търговския регистър.Партийните назначения на "наши" хора,да взимат добри заплати за нищоправене и некомпетентни за което са назначени води до такива бедствия."Калинките" както са известни тези хора създадоха лошо име на тези иначе толкова симпатични животинки.
   • До
    Дончо Томиславов
    2 -1
    19:11, 26 юли 2019
    Калинките не са животни а насекоми, не си слушал в часа по биология, за другото си прав ;)
  • 2
   76
   768707
   1 0
   08:45, 27 юли 2019
   Доволен съм от теча на данните . Защо ?
   .....
   Ами всеки Компютърен специалист който си разбира от работата , може да обедини масивите данни с имената и ЕГН-тата с тези от Търговския Регистър , който пък е отворен за обществено ползване
   ......
   и ако се направи програма за комбинирано търсене , бая суджуци , вързани лица и прочие ще изскочат сред Мутрите , Бейовете и обслужващия ги персонал в Администрацията :))
   ....
   Пример - Министър бедня , а първия му братовчед милионер , върти фирма с Маргините от СИК ... или пък Кмета на Девин братовчед на помляка Пашата от СИК .... и т.н и т.н :)))
   ....
   Много интересно и страшно :))

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
  22 фев 2020
  Последни новини