Глобата на НАП за огромния теч на лични данни ще се плати от данъците на всички граждани

  България дава едва пет милиона лева годишно за киберсигурност

  Солидните глоби, които ще бъдат наложени на НАП за огромния пробив на лични данни,  ще бъдат от данъците на гражданите, ще бъдат наложени и персонални наказания за всички служители на НАП, които са отговорни за изтичането на данни поради професионална небрежност. Това обяви днес в Смолян вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев.

  „Комисията за защита на личните данни има право да глобява всички и публични, и частни субекти. Случаят с НАП е особен, защото е публична институция, една глоба се плаща от публичните приходи – тоест данъци. Но това не е единственото наказание, за целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители, от най-ниското до най-високото ниво и ще бъдат предвидени наказания. “, обяви Дончев и уточни, че в момента – най-важно е да се овладее ситуацията и да няма злоупотреби.

  „В момента приоритет е овладяването на ситуацията, естествено, че ще се разбере кой е виновен, ще се определи точно вината и на виновните лица, тези, които са допуснали, ако има професионална небрежност, ще се приложат наказания. В момента най-важното е да се минимизират рисковете – с изтеклите данни да се извършват злоупотреби. Работата започна, идентифициран е обема лица – малко над 180, за които има изтекли критично количество данни. НАП се е свързала с тях, дават се съвети, предлага се помощ – какво е необходимо да се направи. По отношение на другите лица, включително и аз проверих себе си – пише, че съм свързано лице със сина си – което едва ли е новина, има ми ЕГН-то, което не е добре, но все пак ЕГН-та са защитена информация от две години. Само преди две години ги имаше на избирателни списъци отпред – не твърдя, че е добре. “, коментира още вицепремиерът и допълни, че ще се прави пълен анализ на масивите, какво има в тях и какъв е потенциала за злоупотреба.

  Той обаче акцентира, че най-важното е какви допълнителни мерки трябва да се вземат, за да не се случва пак подобен пробив.   „Един от изводите, ние имахме няколко срещи по темата, е наемането на по-висококачествени специалисти, което означава и по-високи заплати, включително и внедряването на най-модерни софтуерни решения за защита на критичните системи. Те са 10 – 15 най-критичните, по принцип основните ни регистри са около 65 – където е най-важната информация, но от тях най-важните са около 10 – 15 и там трябва да бъдат взети екстрени мерки, защото данните трябва да са защитени. "

  По думите на вицепремиера, пробивът, който е станал е „много тежък киберинцидент“ – информацията е станала публична, но не е най-тежкият. „Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните, това означава наистина катастрофа. Вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните-да ги няма. И този /б. а. настоящият теч на информация/ е от най-тежките, защото има изтекли данни, но ние трябва да защитим тези регистри. А България дава много малко пари за киберсигурност, разходите за година са около 5 млн. лв., което е нищо.“, коментира Дончев.

  За изявлението на прокуратурата, че няма изтичане на данни от частни финансови институции, като фирмите за бързи кредити например, Томислав Дончев коментира, че „има данни за пробив, за достъпване на масивите на частна компания. “

  „Най-трудното е хем електронните ни системи да са публични, да са отворени, гражданите да могат да правят справка, да предлагат услуги – това е вход към системата и в същото време да са защитени, ние имаме стотици такива системи“, обобщи той и даде пример със системата на МВР, която е една от най-защитените, защото не е свързана с интернет, а банки, нотариуси и други оторизирани лица, имат право да правят специални операции, ползвайки масивите на държавата, като по този начин предоставят по-бързо услуги.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ха
   Ханко Брат
   18 0
   16:17, 26 юли 2019
   Че гражданите ще платят сметката е ясно на всички.Че няма да има наказани от НАП също е ясно.Другото ясно нещо е че в НАП ще си получат бонусите.Доказват го случаите с КТБ и срива на Търговския регистър.Партийните назначения на "наши" хора,да взимат добри заплати за нищоправене и некомпетентни за което са назначени води до такива бедствия."Калинките" както са известни тези хора създадоха лошо име на тези иначе толкова симпатични животинки.
   • До
    Дончо Томиславов
    2 -1
    19:11, 26 юли 2019
    Калинките не са животни а насекоми, не си слушал в часа по биология, за другото си прав ;)
  • 2
   76
   768707
   1 0
   08:45, 27 юли 2019
   Доволен съм от теча на данните . Защо ?
   .....
   Ами всеки Компютърен специалист който си разбира от работата , може да обедини масивите данни с имената и ЕГН-тата с тези от Търговския Регистър , който пък е отворен за обществено ползване
   ......
   и ако се направи програма за комбинирано търсене , бая суджуци , вързани лица и прочие ще изскочат сред Мутрите , Бейовете и обслужващия ги персонал в Администрацията :))
   ....
   Пример - Министър бедня , а първия му братовчед милионер , върти фирма с Маргините от СИК ... или пък Кмета на Девин братовчед на помляка Пашата от СИК .... и т.н и т.н :)))
   ....
   Много интересно и страшно :))

  Хороскоп за 27.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
  27 ное 2020
  Последни новини