29 °C

Мозъкът реагира на магнитните полета на Земята. При някои хора

Човешкият мозък може несъзнателно да реагира на промените в магнитните полета на Земята, според екип от геолози и невробиолози. Съобщено в eNeuro, това интердисциплинарно проучване възобновява научноизследователската работа в област на неврологията, в която нищо не се случва oт десетилетия. 

Много животни, като мигриращи птици и морски костенурки, имат геомагнитно сетиво, което поддържа тяхната биологична навигационна система. Чрез това сетиво - магниторецепция, много живи същества усещат магнитните полета и могат да определят посоката, височината и положението си. Те го използват за ориентация и миграция. Магниторецепцията е присъща на птиците, костенурките, лисиците и дори бактериите. Въпреки че магниторецепцията е добре проучена при тези животни, учените все още не са в състояние да определят дали хората споделят тази способност.

Геоучителят Джоузеф Киршвинк, неврологът Шин Шиможо и техните колеги от Caltech и Университета в Токио търсят отговори на този дългогодишен въпрос. Те използват електроенцефалография, за да регистрират мозъчната активност на участниците по време на манипулации с магнитно поле.

Внимателно контролираните експерименти показват при някои участници намаляване на мозъчната активност в алфа-лентата, което е установен отговор на сензорна обработка на външни дразнения. Изследователите повторили този ефект при участниците, които реагирали силно и потвърдили, че тези отговори са настроени към магнитното поле на Северното полукълбо, където е проведено изследването.

Учените пишат, че са наблюдавали "силна, специфична реакция на човешкия мозък на екологично значими ротации на магнитните полета със земна сила. След геомагнитното стимулиране се наблюдава спад на амплитудата на EEG алфа осцилации (8-13 Hz) по повтарящ се начин. Той обозначава свързана с алфа събитие десинхронизация (алфа-ERD), какъвто отговор се свързва със сензорна и когнитивна обработка на външни стимули. Биофизичните тестове показаха, че нервната реакция е чувствителна към динамичните компоненти и аксиалното подреждане на полето, но също така и към статичните компоненти и полярността на полето. Този модел на резултати предполага феромагнетизъм като биофизична основа за сензорната трансдукция и дава основания да започне  поведенческо изследване на човешката магниторецепция."

Бъдещи изследвания на магниторецепцията в различни човешки популации могат да дадат нови указания за еволюцията и индивидуалните вариации на тази древна сензорна система.

Изследването е публикувано в bioRxiv: https://doi.org/10.1101/448449
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини