Ровят за злоупотреби с евросредства за ATV-та, катамарани, тузарски джипове и къщи за гости

Две мащабни проверки за злоупотреба с евросредства са стартирали днес по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Проверяват се всички проекти, финансираните от ДФ „Земеделие“. Основно ще бъдат инспектирани 764 къщи за гости на територията на цялата страна, построени от 2001 година досега, за които са изплатени 202 милиона лева. Проверяват се ATV-та, леки автомобили, джипове, два катамарана, също финансирани от Фонда, съобщи говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. Тя уточни, че става въпрос за повече от сто маркови автомобила.

Наличието на АТВ-тата банифициентите по проектите мотивирали за финансиране, като средства, с които ще се извършват разходки в планината през зимата, катамараните им били нужни за разходки на туристите по Дунав или в морето, високопроходимите джипове били заявявани с мотив, че туристите ще бъдат разхождани по места с труден турен, обясни говорителят на ГП.

Освен документалната проверка, която ГДНП ще извърши чрез изискване на пълно копие на всеки един проект, по който е получено финансиране от ЕС, на място в къщите за гости ще се събира и информация затова дали те се ползват по предназначение.

„Има основание за съмнение, че за част от тези къщи бенифициентите са изрядни по документи за осъществяването на туристическа дейност. Но след 5 -годишния мониторингов срок, къщите остават за лично ползване“, каза още Румяна Арнаудова. Прогнозата е, че още през следващата седмица ще има вече конкретни резултати от започналите днес проверки.

Тя посочи, че част от къщите за гости са изградени в иначе забранените територии за такава дейност, тъй като това се места с развит туризъм. Голяма част от тези територии са край Черноморието.

При проверките ще се искат регистрите на посетителите в къщите за гости от Районните управления на МВР, информация за предоставените туристически карти по отношение на почиващите в дадената къща чужди граждани. Ще се проверяват документите по категоризацията на къщите, както и дали са с платени данъци, освен това ще се прегледа заверяването на посетителските регистри от страна на служителите на съответната община.

Румяна Арнаудова посочи, че в някои къщи в един и същи район, проверките по спазването на законовите нормативи са извършени от един и същи екип от ДФ „Земеделие“. Дали има връзки в това предстои да се изясни.

Санкцията, предвидена за неверни сведения от юридическо лице с цел облагодетелстване с евросредства по закон е 6 години затвор, а давността за наказателно преследване е десет години.

 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пу
    Пушката
    3 0
    15:41, 24 апр 2019
    Ха да видим сега,дали ще могат да ги разкрият.Пък после сигнал до еврокомисията.
Последни новини