Предлага по договаряне

Вадене на корен на зъб в Стоматологична клиника "Ведра Дентал"

Обява №63660

Вадене на корен на зъб е стоматологична процедура, която се извършва за отстраняване на корените на зъба от гнездото му в челюстната кост. Тази процедура обикновено се препоръчва, когато зъбът е сериозно увреден, инфектиран или причинява усложнения. В тази статия ще разгледаме често срещаните причини за екстракция на зъбния корен и ще се задълбочим в самата процедура.

Причини за изваждане на корен на зъб:

Тежък кариес: Когато кариесът прогресира екстензивно и достигне корена на зъба, той може да причини значителна болка и да компрометира цялостното орално здраве. В такива случаи екстрахирането на корена на зъба става необходимо, за да се предотврати по-нататъшно увреждане и потенциална инфекция.

Нарушение на кореновия канал: Понякога лечението на кореновия канал може да не елиминира успешно инфекция или да възстанови здравето на зъба. Ако инфекцията продължава или се повтаря след коренов канал, екстракцията на корена на зъба може да бъде най-добрият курс на действие.

Напукан или фрактуриран зъб: Зъб с дълбока пукнатина или фрактура, която се простира до корена, може да изисква екстракция. Когато увреждането е сериозно и непоправимо, премахването на корена на зъба може да предотврати инфекция и да облекчи болката.

Пародонтално заболяване: Напредналите стадии на пародонталното заболяване, като пародонтит, могат да доведат до разклащане на зъбите поради загуба на кост и тъкан. Когато поддържащите структури са значително увредени, може да се наложи екстракция на зъбния корен, за да се предотврати по-нататъшно влошаване и да се поддържа оралното здраве.

Ударени мъдреци: Мъдреците, известни също като трети молари, често излизат неправилно подравнени или удряни, причинявайки болка, подуване и повишен риск от инфекция. В такива случаи често се препоръчва екстракция на засегнатия зъбен корен за облекчаване на дискомфорта и предотвратяване на усложнения.

Последни новини