Турция: Машала комшулар!

  “Айшуние почина. Аз сестра ми и детето сме живи”.

  „Почина и Кадрие Неджиб от град Ялова”

  „Осман е тежко ранен. Намира се в университетската болница”

  „Къщата пострада , но сме здрави!”

  Това са само част от десетките радиограми долетели до България преди двадесет години по време на катастрофалното земетресение в Турция. Изпращат ги радиолюбителите от клуб „Портолагос” в Кърджали. Те се притичат на помощ на комшиите и осъществяват радиомост между Турция  и България. Телефонните връзки са прекъснати и намесата на радиолюбителите се оказва безценна. Десетки хиляди български турци са потресени от трагедията и чакат информация за своите близки в южната ни съседка.

    Силен трус ме събуди в 3 часа сутринта на 17 август 1999 г. Аз  и много радиолюбители от балканските страни се свързахме, за да научим повече подробности за земетресението. Колеги от Одрин предадоха тъжната радиограма, че Турция е пометена от бедствието. ”Измит гори положението е трагично”, предаваха други радиолюбители, спомня си  ветеранът Добри Щерев. Първите новини  по  радио”Хоризонт” са за катастрофалното земетресение. Информацията, че има хиляди жертви потриса България. Десетки кърджалийци се опитват да се свържат със своите близки в Турция. Телефоните са прекъснати. Обръщат се към тогавашния кмет Расим Муса за съдействие.

    Още на 17 август 1999 г. по инициатива на членовете на Радиоклуба, антените на ретранслатора на „Стръмни рид” бяха ориентирани към Турция с надеждата за установяване на радиовръзка с турски любители, припомня секретарят на клуба Жеко Жеков.

   На 18 август 1999 г. Добри Щерев се свързва с колегата си Неджиб Помак. Той му съобщава телефони на Националния кризисен център в Истанбул, от който български граждани могат да получат информация за близките си.

   На 20 август Мустафа Акъз от Националния кризисен център в Истанбул се свързва с българските радиолюбители: „Изпитвайки остра нужда от хора, необходими за изграждането на комуникации с пострадалите райони, по молба на радиолюбители, от името на Председателя на Турската федерация на радиолюбителите /TARS/ г-н Бахри Качан, както и от свое име Ви умоляваме по спешност от Кърджали да бъде изпратена група от десет души, оборудвани с късовълнова и ултракъсовълнова апаратура, антени, палатки, храна и вода. Незабавно да потеглят за Турция.” Лично посланикът на южната ни съседка се разпорежда светкавично посреднощ да бъдат издадени визи. За Истанбул заминават Добри Щерев - ръководител на групата, Костадин Евстатиев, Мария Авренлиева, Бончо Гогов, Тодор Георгиев, Галина Авренлиева, Февзи Халил. В Кърджали е създаден Оперативно информационен център с ръководител Жеко Жеков. Цялата операция се подпомага от кмета на общината Расим Муса. Средства предоставя председателя на клуба, бизнесменът Васил Байданов. Групата е оборудвана с микробус, палатки, храна и вода и потегля за Турция.

   Костадин Евстатиев си спомня, че екипът тръгва на 24 август. Митническите процедури са облекчени. От турска страна е осигурен полицейски екскорт до Истанбул. Малко след полунощ пристигат в Националния кризисен щаб. Посрещнати са сърдечно. Дремват два часа  и тръгват за квартал „Авджилар”, в който живеят много български изселници. Разпъват палатка и започват да предават за България.

   Нашенци като виждат българска кола сами идват. Издирват се един друг, носят и сведения за техни близки. От съображения за сигурност радиотехниката е настанена в щаба на местната Гражданска защита. Предоставен е УКВ-канал. Турските радиолюбители отстъпват на своите колеги от България с предимство ползването на връзка.

   Групата от Кърджали се пръска, като обикаля градовете Измит, Ялова, Адапазаръ, Гьолджук. Сблъскват се с покъртителна картина на разрушения, на убити, осакатени и удавени хора.

  Предадени са над 40 радиограми за повече от 100 семейства. Приятно бе да предаваме сведения за оцелели и живи хора. Сълзи напираха в очите ни, когато идваха съобщения за смърт, спомнят си днес участниците в екипа.

   Интересът  към работата на българските радиолюбители е голям. Непрекъснато ги навестяват турски колеги. Често се чува „ Машала комшулар! ”. Над двадесет турски радиолюбители идват от засегнатите райони за среща с българските си колеги. Нашенци са във фокуса на вниманието на медиите. Дават интервюта за „Ройтерс”, радио „Дойче веле”, ”Дарик радио”, Турската национална телевизия. Интервю с радиста Костадин Евстатиев директно от Истанбул прави и българското радио „Хоризонт”. На 27 август 1999 г. кметът на Кърджали Расим Муса осъществява радиовръзка с нашия екип в Истанбул.

   Българските радиолюбители се завръщат от Турция  на 30 август 1999 г. Посрещнати са като герои. Получават специална грамота от турското правителство и много благодарности от турските си колеги.

    В знак на признателност за помощта вървят радиопредавания на турски радиолюбители. Те напомнят за приятелските връзки установени с българите.

   Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
  15.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
  15.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
  15.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
  15.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  15.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
  15.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
  15.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
  15.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
  15.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
  15.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
  15.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
  15.09.2019
  Последни новини