Турция: Машала комшулар!

  “Айшуние почина. Аз сестра ми и детето сме живи”.

  „Почина и Кадрие Неджиб от град Ялова”

  „Осман е тежко ранен. Намира се в университетската болница”

  „Къщата пострада , но сме здрави!”

  Това са само част от десетките радиограми долетели до България преди двадесет години по време на катастрофалното земетресение в Турция. Изпращат ги радиолюбителите от клуб „Портолагос” в Кърджали. Те се притичат на помощ на комшиите и осъществяват радиомост между Турция  и България. Телефонните връзки са прекъснати и намесата на радиолюбителите се оказва безценна. Десетки хиляди български турци са потресени от трагедията и чакат информация за своите близки в южната ни съседка.

    Силен трус ме събуди в 3 часа сутринта на 17 август 1999 г. Аз  и много радиолюбители от балканските страни се свързахме, за да научим повече подробности за земетресението. Колеги от Одрин предадоха тъжната радиограма, че Турция е пометена от бедствието. ”Измит гори положението е трагично”, предаваха други радиолюбители, спомня си  ветеранът Добри Щерев. Първите новини  по  радио”Хоризонт” са за катастрофалното земетресение. Информацията, че има хиляди жертви потриса България. Десетки кърджалийци се опитват да се свържат със своите близки в Турция. Телефоните са прекъснати. Обръщат се към тогавашния кмет Расим Муса за съдействие.

    Още на 17 август 1999 г. по инициатива на членовете на Радиоклуба, антените на ретранслатора на „Стръмни рид” бяха ориентирани към Турция с надеждата за установяване на радиовръзка с турски любители, припомня секретарят на клуба Жеко Жеков.

   На 18 август 1999 г. Добри Щерев се свързва с колегата си Неджиб Помак. Той му съобщава телефони на Националния кризисен център в Истанбул, от който български граждани могат да получат информация за близките си.

   На 20 август Мустафа Акъз от Националния кризисен център в Истанбул се свързва с българските радиолюбители: „Изпитвайки остра нужда от хора, необходими за изграждането на комуникации с пострадалите райони, по молба на радиолюбители, от името на Председателя на Турската федерация на радиолюбителите /TARS/ г-н Бахри Качан, както и от свое име Ви умоляваме по спешност от Кърджали да бъде изпратена група от десет души, оборудвани с късовълнова и ултракъсовълнова апаратура, антени, палатки, храна и вода. Незабавно да потеглят за Турция.” Лично посланикът на южната ни съседка се разпорежда светкавично посреднощ да бъдат издадени визи. За Истанбул заминават Добри Щерев - ръководител на групата, Костадин Евстатиев, Мария Авренлиева, Бончо Гогов, Тодор Георгиев, Галина Авренлиева, Февзи Халил. В Кърджали е създаден Оперативно информационен център с ръководител Жеко Жеков. Цялата операция се подпомага от кмета на общината Расим Муса. Средства предоставя председателя на клуба, бизнесменът Васил Байданов. Групата е оборудвана с микробус, палатки, храна и вода и потегля за Турция.

   Костадин Евстатиев си спомня, че екипът тръгва на 24 август. Митническите процедури са облекчени. От турска страна е осигурен полицейски екскорт до Истанбул. Малко след полунощ пристигат в Националния кризисен щаб. Посрещнати са сърдечно. Дремват два часа  и тръгват за квартал „Авджилар”, в който живеят много български изселници. Разпъват палатка и започват да предават за България.

   Нашенци като виждат българска кола сами идват. Издирват се един друг, носят и сведения за техни близки. От съображения за сигурност радиотехниката е настанена в щаба на местната Гражданска защита. Предоставен е УКВ-канал. Турските радиолюбители отстъпват на своите колеги от България с предимство ползването на връзка.

   Групата от Кърджали се пръска, като обикаля градовете Измит, Ялова, Адапазаръ, Гьолджук. Сблъскват се с покъртителна картина на разрушения, на убити, осакатени и удавени хора.

  Предадени са над 40 радиограми за повече от 100 семейства. Приятно бе да предаваме сведения за оцелели и живи хора. Сълзи напираха в очите ни, когато идваха съобщения за смърт, спомнят си днес участниците в екипа.

   Интересът  към работата на българските радиолюбители е голям. Непрекъснато ги навестяват турски колеги. Често се чува „ Машала комшулар! ”. Над двадесет турски радиолюбители идват от засегнатите райони за среща с българските си колеги. Нашенци са във фокуса на вниманието на медиите. Дават интервюта за „Ройтерс”, радио „Дойче веле”, ”Дарик радио”, Турската национална телевизия. Интервю с радиста Костадин Евстатиев директно от Истанбул прави и българското радио „Хоризонт”. На 27 август 1999 г. кметът на Кърджали Расим Муса осъществява радиовръзка с нашия екип в Истанбул.

   Българските радиолюбители се завръщат от Турция  на 30 август 1999 г. Посрещнати са като герои. Получават специална грамота от турското правителство и много благодарности от турските си колеги.

    В знак на признателност за помощта вървят радиопредавания на турски радиолюбители. Те напомнят за приятелските връзки установени с българите.

   Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 09.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
  09 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
  09 юли 2020
  Последни новини