Спасиха студентка, погълнала 40 таблетки парацетамол

19-годишна студентка в Пловдив е била приета УМБАЛ "Свети Георги" в тежко състояние след опит да се отрови с парацетамол, съобщиха от лечебното заведение.

Диагнозата й е тежък токсичен хепатит след съзнателно увеличен прием на лекарството. Момичето е прието преди 8 дни, след като погълнало около 40 таблетки от лекарството.

"От 22 години насам това е най-тежкият случай на отравяне с парацетамол", коментира началникът на специализираната клиника д-р Янко Илиев.

Най-вероятно освен превишаването на дозата, от значение е и фактът, че месец по-рано студентката е приемала китайски добавки за отслабване.

Те са увредили сериозно вътрешните й органи и по този начин са улеснили влошаването на състоянието на момичето след поглъщането на парацетамола, смятат лекарите.

Без адекватните и навременни комплексни медицински мерки на пациентката е щяло да се наложи извършване на чернодробна трансплантация.

След благоприятното повлияване от медицинската терапия момичето е било консултирано продължително време и от психолог. Това оказало положително въздействие върху пациентката и в близките дни тя ще бъде изписана.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини