Цачева с по-голяма заплата от президента. Преглед на националния печат

„24 часа": Цачева с по-голяма заплата от президента

Ще подредим постовете в държавата по законовата йерархия и ще обвържем размера на заплатите с нея, каза вицепремиерът Симеон Дянков.

Той подготвя проект, според който с най-висока заплата ще бъде шефът на парламента, следван от президента, премиера и останалите висши длъжности.

В момента най-много пари по закон получава президентът Росен Плевнелиев. Неговата основна заплата е два пъти по-висока от депутатската. Държавният глава взема 4392 лв. След това равни по доходи са премиерът Бойко Борисов и Цецка Цачева - 55% отгоре над депутата, или 3403,80 лв.

 

„24 часа": Борисов моли протестиращи в ОЦК за 3-4 дни търпение

Правителството и банките кредитори на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали преговарят за привличането на чуждестранен инвеститор, който да поеме управлението на комбината.

Това стана ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов с металурзите, протестиращи заради неизплатени заплати.

160 милиона евро били задълженията на ОЦК към 3 големи банки. Първоначално кредиторите искали да обявят предприятието на Валентин Захариев в несъстоятелност.

"Мисля, че успяхме да ги убедим да доведат международна компания, която за 3-4 месеца да поеме управлението на предприятието", каза Борисов. Идеята е комбинатът да заработи и да започне да изплаща задълженията.

Според министъра на икономиката Делян Добрев банките се съгласили, защото нямало кой да купи дружеството в сегашния му вид.

 

„Труд": Ректори въртят 44 кръчми

Столичният Студентски град е на път да задмине Лас Вегас. В академичното градче се ширят цели 191 заведения, а общежитията са 51.

Активен нощен живот кипи и в 44 имота, стопанисвани от университетите в София - това показва одитът, поръчан от Министерството на образованието (МОМН). Обектите са отдадени под наем от ректорските ръководства и вместо знания в тях се налива алкохол.

Припомняме, че имотите са предоставени на вузовете от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях. Ректорите обаче са превърнали умишлено помещенията в чалготеки и барове, за да си докарат стабилни финансови приходи.

 

„Труд": Узаконяват GSM антените

Узаконяването на половината базови станции на мобилни оператори в столицата ще стане чрез "леко" заобикаляне на Закона за устройство на територията, стана ясно от думите на регионалната министърка Лиляна Павлова.

Следващия месец ще бъде спрян токът на 593 от общо около 1000 антени в София, докато си изкарат разрешително за ползване. Според Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) тези 593 станции нямат разрешение и са с влезли в сила заповеди за демонтиране.

 

„Стандарт": Ашраф милионер

Доктор Ашраф вече е милионер, макар и само на хартия. Палестинецът с български паспорт, изтезаван заедно с нашите медсестри в Либия, спечели дело срещу мъчителите си. Граждански съд в Холандия, където живее сега лекарят, отреди той да получи обезщетение от 1 млн. евро.

Делото е срещу 12 либийски държавни служители, уточни адвокат Лизбет Зегвелд. Нито един от обвиняемите обаче не присъства в съда. Защитата призна, че няма никаква представа къде се намират осъдените мъчители. Сред тях обаче не е бившият правосъден министър Мустафа Абдел Джалил, който сега е председател на Преходния национален съвет и де факто държавен глава на Либия. Осъдените са предимно надзиратели. "Тъй като те са работили за държавата, либийското правителство би трябвало да плати обезщетението", подчерта Зегвелд. Сега Холандия и ЕС трябва да гарантират, че либийските власти ще изплатят компенсацията, добави адвокатът, цитиран от АП.

 

„Стандарт": Захариев в афера с резерва

Собственикът на "ОЦК Кърджали" Валентин Захариев незаконно е продавал метали от Държавния резерв, които са били складирани в завода. Това съобщиха от Пловдивската апелативна прокуратура вчера. "Бях информиран от директора на полицията в Кърджали, че има сигнали за липсващи материали от Държавния резерв в ОЦК", обясни апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

 

„Монитор": Искаме три деца, раждаме по 1,5

Българските двойки планират да имат по 2-3 деца. Това съобщи Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека. Въпреки това обаче младите хора у нас масово избират да имат само едно дете. Върху това влияят редица фактори, като на първо място е липсата на материална сигурност, добави Христова. От 2005 г. насам раждаемостта в страната расте с бавен темп, като на 1000 души се падат 10 новородени, сочат данни от Института за изследване на населението и човека. Пред олтара у нас застават едва 3,2 двойки на всеки 1000 жители, сочат данни от Евростат. Така наред със Словения страната ни има най-висок брой моми и ергени.

 

„Монитор": Полицаи преследваха автокрадци с 200 км/час

Банда пернишки автокрадци се опита да се измъкне от полицията с 200 км/час по междуселски път. Тримата джамбази - Цайса, Пенето и Пантата, били следени от униформените, тъй като имало информация за тях, че крадат и разфасоват предимно БМВ-та, които после продават на части. На 26 март вечерта те подготвяли среща с купувач, на когото да продадат задигнато по-рано возило. Сделката трябвало да се осъществи на пътен възел Драгичево.

 

„Монитор": Гонзо пак поема „Левски"

Наставник на „Левски" отново е този, който започна сезона на тази позиция - Георги Иванов. Ръководството на клуба не успя да се споразумее с нито един от тримата специалисти, с които бяха водени преговори след оставката на Николай Костов - според запознати става дума за Станимир Стоилов, Димитър Димитров-Херо и Илиан Илиев. Така на „Герена" се оказаха в задънена улица и решиха да поверят представителния състав на Гонзо до края на сезона.

 

„Сега": ГЕРБ вкара и партиите в закона за престъпното имущество

ГЕРБ готви сериозни промени в закона за отнемане на престъпното имущество между първо и второ четене и го прави тайно от опозицията, научи "Сега". За пръв път повод за започване на процедура за отнемане на имущество ще бъдат нарушения, свързани с финансирането на партиите и на предизборните кампании. В закона се вкарват и нарушения по закона за обществените поръчки, без да е конкретизирано за кои текстове става въпрос. Това на практика означава, че всеки участник в обществена поръчка е потенциален клиент на комисията за отнемане на имущество.

Не е изключено тези текстове да се добавят под натиск на ЕС, чиито представители и институции често критикуват партиите за непрозрачно финансиране и смятат, че най-голяма е корупцията при обществените поръчки. Преди два дни премиерът Бойко Борисов се закани да подаде оставка, ако законът не бъде приет във вида, за който той се е договорил с шефа на Еврокомисията Жозе Барозу и главния секретар на ЕК Катрин Дей. Но от думите му не стана ясно кои текстове не намират подкрепа сред депутатите. Вчера той не даде разяснения. Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че в ПГ на ГЕРБ има политическо съгласие за приемането на закона, което не обяснява защо Борисов е готов да подаде оставка.

 

„Дума": Зарзаватът от Турция сред най-опасните в Европа

Предупреждение срещу консумацията на някои зеленчуци и плодове, отглеждани в Турция, се съдържа в доклад на природозащитната организация Грийнпийс, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на информация във в."Ватан". Чушки, круши и грозде, произведени в Турция, са поставени на първите три места в списъка на най-опасните плодове и зеленчуци в Европа в резултат на направено изследване.

Докладът на организацията се основава на резултатите от проучване, направено от специалисти по поръчка на Грийнпийс на 76 различни видове зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009-2010 г. в супермаркети, магазини и места за продажба на плодове и зеленчуци в различни страни от Европа. В част от тестваните зеленчуци и плодове е установено наличие на химически вещества над допустимите норми. В 50 процента от проверените продукти е установено наличие на пестициди.

НТВ посочва, че Турция е получавала предупреждения на първо място от Русия, а също от Украйна, Германия и Холандия, че земеделските продукти, които изнася, съдържат вредни за човешкото здраве остатъчни вещества.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини