Ядем опасен турски зарзават

Турските чушки, които са вкарани в страната ни през последния месец, са най-опасният зарзават, сочат данни на системата за бързо оповестяване за проблемни храни на Евросъюза, предаде АСН.

Проверка показа, че само през март страната ни е уведомила държавите-членки за девет пратки с чушки от Турция, в които е имало забранени пестициди.

При това задължение на граничните власти е да проверяват само един от десет камиона, влизащи от южната ни съседка. Четири от общо 16-те съобщения за проблемни партиди хранителни продукти, хванати на границата ни, пък са за домати, отново от Турция.

Както при чушките, така и при доматите, е установено наличие на пестициди, забранени за използване в Европейския съюз - тетрадифон, оксамил, Форметанат и процимидон.

Полша е другата страна, която най-често споменаваме при съобщенията за открити проблеми с хранителни продукти. Българската агенция по безопасност на храните е хванала две партиди консервиран дроб от треска с паразити, както и прословутите яйца с липсваща маркировка. Испания и Перу са другите две страни, с които сме имали проблеми. Установено е неправилно етикетиране на хранителни добавки от Испания и забранен пестицид охратоксин А в изсушени червени чушки от Перу.

Всяка сергия с документ за зарзавата

Как да проверим какво ядем, когато купуваме от пазара? Всяка сергия трябва да има документ, който да удостоверява произхода на зеленчуците и плодовете, които предлага за продан. По този начин потребителите могат да се ориентират за държавата и фирмата производител, както и да получат гаранции, че не става дума за стока със съмнителен произход.

Не купувайте стока, ако продавачът откаже да ви представи този документ, посъветваха от Българската агенция по безопасност на храните.

Продавачите са длъжни да го поставят сертификата за произход на видно място или да го предоставят при поискване от клиента. Другото им задължение е да напишат върху етикетите с цените от коя страна произхождат съответните продукти. Търговците подлежат на солидни глоби, ако излъжат за произхода и на турските краставици например напишат, че са български. Това се установява именно чрез документите за произход на стоката.

Няма начин да разпознаете в кой зеленчук има пестициди или нитрати, казват още експертите. Това може да се установи само при лабораторен анализ. Все пак според тях е най-сигурно да се купуват български зеленчуци. Причината е, че при производството им у нас не се налага използване на много изкуствени торове, както е в по-горещите държави.

Когато избирате плодове, пък трябва да имате предвид, че пратките със всички цитрусови плодове задължително минават през тестове за опасни вещества преди да се пуснат на територията на страната.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини