Мерят костната плътност срещу 10лв. в Смолян

 

Скринингово измерване на костна плътност, организирано от РЗИ – Смолянq ще се проведе на 4.05.2012г.( петък ) в кабинет №11 на здравната инспекция.

Цената на прегледа е 10лв., а за предварително записване и справки, можете да позвъните  на телефон 0301/ 5-89-30.

Никога не е рано да провериш своя риск от остеопороза” е

мотото на поредната акция на здравната инспекция в областта на превенцията на здравето. Този път тя е насочена към профилактика на остеопорозата – незабележимо заболяване, засегнало хиляди души в страната ни.

Грешка е да се смята, че остеопорозата заплашва само възрастните хора. Наблюдаваното през последните години „подмладяване” на болестта се обяснява от специалистите с множество комплексни фактори – обездвижване, нездравословно хранене, прекомерна консумация на кафе, алкохол и газирани напитки.

Заболяването заплашва и много млади жени, подлагащи се на различни диети и имащи поднормено тегло. Стремежът към «перфектната фигура» чрез гладуване води до хормонални  нарушения и неизбежно повлиява скелета на младите момичета и жени.

Намаляването на нивата на естроген по време на менопаузата е един от най- значимите рискови фактори за развитие на остеопороза при жените. Болестното намаляване на костната тъкан може да настъпи и като последица на други ( предимно хормонални ) заболявания, както и под влияние на определени лекарства. Освен това склонността към чупливи кости може да се предава от поколение на поколение - ако майката е имала остеопороза, то склонни към това заболяване ще са и нейните дъщери.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини